Банкеръ Daily

Свят

Каракас качва бензиновите цени на 2.3 цента за литър

От 24 октомври правителството на Венецуела увеличава 20 пъти сусидираните цени на бензиновите горива, информира в официално изявление държавната петролна компания на страната "Петролеос де Венецуела" (PDVSA). Мярката се налага заради деноминацията на местната валута, се казва в съобщението на петролния монополист. Повишението идва няколко седмици след като на 1 октомври Каракас пусна нова парична единица - дигитален боливар, която е премахнала шест нули от номинала на предишната валута.

Това е второто поредно увеличение на цените на субсидираните горива от юни 2020-а когато кабинетът на президента Николас Мадуро промени десетилетната политика на замразени ценови тарифи на бензиновите колонки, "за да гарантира производството и дистрибуцията на горива на територията на страната".

Въпреки скока, субсидираните цени на PDVSA са сред най-ниските в света. В резултат на повишението литър бензин ще струва 2.3 цента или 10 цента на галон. Това е буквално "трошица" от стойността на бензиновите колонки в болшинството държави на глобуса. До 24 октомври потребителите плащаха по 0.1 цент за литър или 0.5 цента за галон.

Венецуела има дуална ценова система. Едната е за субсидираните потребители, а другата е "международна" цена от 50 цента за литър или 2.27 щ. долара за галон гориво. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във