Банкеръ Daily

Свят

Каракас: ЦРУ планира сваляне на правителството на Мадуро

ЦРУ  планира сваляне от власт на президента на Венецуела Николас Мадуро. Това заяви в Москва венецуелският външен министър Хорхе Ареаса, цитиран от ТАСС.

"Това е целта на плана на ЦРУ съвместно с опозицията във Венецуела. Той се свежда до сваляне на правителството на Мадуро и присвояване на природните богатства на страната ни, още повече, че тези богатства се контролират от народа ни в резултат на социалистическа революция. Именно това се опитваме да избегнем. Не искаме венецуелският народ да страда", каза Ареаса и добави, че държавното ръководство на Венецуела се е обърнало към държавния секретар на САЩ Майк Помпео с искане за диалог.

Според Ареаса не  е нужно да се действа силово, не е нужен държавен преврат, защото има демократични институции и е време за диалог.

"Нека администрацията на САЩ разреши на венецуелската опозиция да седне с нас на масата за преговори", каза Ареаса.

На 30 април група военни във Венецуела се обяви на страната на опозиционния лидер Хуан Гуайдо, а след това в страната се състояха масови антиправителствени демонстрации. При сблъсъци със силите на реда бяха убити четирима души, а стотици бяха ранени. По данни на неправителствени организации на 30 април и 1 май са задържани най-малко 240 демонстранти.

Facebook logo
Бъдете с нас и във