Банкеръ Daily

Свят

Караджич: Безплодното отмъщение на Хагския трибунал, на мен, стареца, не може да стори нищо

Сръбският вестник "Вечерне новости" публикува послание към сръбския народ на бившия президент на Република Сръбска Радован Караджич, след като вчера той бе осъден на доживотен затвор. То бе прочетено от неговия адвокат Марко Сладоевич пред телевизията на Република Сръбска. В него Караджич наред с останалото казва: "Сръбският народ и аз заедно с него вече победихме. Създадена е Република Сръбска, а сръбският народ е свободен в собствената си държава. Жертвата, която правя, е по-малка от другите. Хиляди младежи със своите животи изградиха Република Сръбска. Мнозина станаха военни инвалиди... Най-голямата жертва понесоха майките, чиито синове, често единствени, дадоха живота си за свободата на сръбския народ. Това са истинските жертви".

"Това безплодно отмъщение на Хагския трибунал, на мен, стареца, не може да стори нищо", казва още Караджич, цитиран от в. "Вечерне новости".

Апелативната камара на Международния остатъчен механизъм в Хага обяви вчера доживотна присъда на Караджич и тази новина е водеща за сръбските издания днес, предаде БТА.

Караджич бе осъден за геноцид и престъпления против човечеството в Босна и Херцеговина, пише вестник "Данас". С това решение бе променена първостепенната присъда на трибунала в Хага, с която през март 2016 г. той бе осъден на 40 години затвор. 73-годишният Караджич не показа почти никаква реакция, когато съдия Ван Йонсен от Дания прочете осъдителната присъда. Йонсен каза, че съдът е сгрешил, когато е осъдил Караджич на 40 години затвор, имайки предвид обема и систематичната жестокост на неговите престъпления, посочва изданието.

Присъдата бе приветствана гласно от хората, които следяха процеса в галерията на съда. Преди произнасянето на присъдата пред сградата на съда в Хага се бяха събрали роднини на жертви от войната в Босна и Херцеговина, както и хора, които подкрепят Караджич, отбелязва "Данас".

Вестник "Блиц" пише, че с доживотната си присъда Радован Караджич става седмият сърбин, който получава това наказание от трибунала в Хага.

Facebook logo
Бъдете с нас и във