Банкеръ Daily

Свят

Капитализмът е по-скоро вреден

Мнозинството жители на планетата смятат, че капитализмът в сегашния си вид причинява повече злини отколкото добрини, сочи проучване на щатската компания "Еделман", която от две десетилетия анкетира десетки хиляди земляни за доверието им в ключови институции. За първи път през тази година "Барометърът за доверие на Еделман" показва как точно хората гледат на капиталистическата система.

Авторите на проучването обръщат внимание, че предишните анкети са показали растящо усещане за неравенство и са ги принудили да питат дали гражданите вече имат по-фундаментални съмнения за западните капиталистически демокрации. Отговорът определено е положителен, защото хората се съмняват дали светът, в който живеят днес, е оптимално устроенза доброто им бъдеще.

За тазгодишния обзор са били анкетирани над 34 хил. души от 28 държави от западните либерални демокрации като САЩ и Франция, както и от различни на тях модели каквито функционират в Китай и Русия. Петдесет и шест процента от участниците в допитването са единодушни, че "капитализмът в сегашния си вид нанася повече вреди отколкото ползи".

Проучванията на "Еделман" започват през 2000 г., за да проверят на практика теориите на политолога Франсис Фукуяма, който декларира след колапса на социализма, че либералните капиталистически демокрации са сразили конкурентните идеологии и представляват "края на историята". Оттогава насам това заключение се оспорва от множество критици, които обосновават несъгласието си с различни примери - от растящото влияние на Китай до появата и разпространението на авторитарни лидери, на търговския протекционизъм и на задълбочаващото се неравенство от началото на кризата през 2007/2008-а.

В национален разрез недоверието към капитализма е най-голямо в Тайланд и Индия, което споделят съответно 75% и 74% от анкетираните, следвани плътно от 69% от французите. Недоволството от капиталистическите демокрации преобладава и в други държави от Азия, Европа, Персийския залив, Африка и Латинска Америка. Единствено в Австралия, Канада, САЩ, Южна Корея, Хонконг и Япония мнозинството от участниците в анкетата не са съгласни с тезата, че сегашният капитализъм е по-скоро вреден отколкото полезен.

Обзорът потвърждава досегашния набор от притеснения, вариращ от страха от скоростта на технологичния прогрес и на липсата на защита на работните места до недоверието към медиите и чувството, че националните правителства не са подготвени за предизвикателствата на днешния ден.

При разбора на данните се открояват и съществени различия. Например, азиатците са по-оптимистично настроени към икономическите перспективи на страните си отколкото жителите на останалите континенти. Забелязва се и растящо разслоение в нагласите съобразно социалния статус, като по-влиятелните и завършилите колежи индивиди имат много по-голямо доверие в начина, по който се случват нещата.

За лидерите, които се събират в Давос, пък интерес ще представлява заключението, че доверието в бизнеса е по-високо отколкото в националните правителства и че 92% от служителите смятат, че фирмените мениджъри трябва да говорят открито за злободневните теми. Това, според главния изпълнителен директор на "Еделман" - Ричард Еделман, се обяснява с факта, че "бизнесът е запълнил празното пространство, оставено от популистки и партизански кабинети". И това означа,че "той вече не е обичайният бизнес с изключителен акцент върху доходите на акционерите".

Facebook logo
Бъдете с нас и във