Банкеръ Daily

Свят

Кандидат за поста на Меркел постави под въпрос правото на убежище

Фридрих Мерц

Консерваторът Фридрих Мерц, кандидат да наследи германския канцлер Ангела Меркел начело на нейния Християндемократически съюз (ХДС), предизвика възмущение, като на предизборно събрание снощи постави под въпрос конституционните гаранции за предоставяне на убежище, предаде Ройтерс.

Конституцията на Германия, като компенсация за нацистките престъпления през Втората световна война, гарантира право на убежище за всички "преследвани по политически причини" - по-лесно обещание в миналото, когато засягаше шепа съветски дисиденти през Студената война, отколкото сега, когато милиони търсят спасение в Европа от война и бедност.

Според Мерц това може би трябва да се промени.

"Трябва да бъдем готови да обсъдим конституционното право на убежище, ако сериозно искаме европейска имиграционна и бежанска политика", каза той под аплодисментите на местни партийни делегати на събрание в източната провинция Тюрингия, където враждебността към имигрантите помогна на крайнодясната "Алтернатива за Германия" да се нареди на второ място на федералните избори през 2017 г.

По думите му конституционната гаранция на Германия е "уникална" в Европейския съюз, което означава, че тя може да се окаже задължена да приема бежанци, отхвърлени съгласно обща европейска политика за предоставяне на убежище.

Конституционни гаранции за предоставяне на убежище наистина са рядкост, но всички останали страни в ЕС имат също толкова сериозни юридически ангажименти да гарантират предоставянето на убежище на преследвани лица, включително чрез международни конвенции, които имат конституционна сила, отбелязва агенцията.

Думите на Мерц бяха изтълкувани като косвен упрек към Меркел, чието решение да приеме над един милион сирийски бежанци през 2015 г. промени европейския политически пейзаж и подхрани възхода на крайната десница на целия континент.

Мерц си навлече критики от другите двама кандидати за лидерския пост на ХДС - генералния секретар на партията Анегрет Крамп-Каренбауер и здравния министър Йенс Шпан.

Крамп-Каренбауер заяви, че предложението на Мерц заплашва да подкопае принцип, който има основно значение за ХДС.

Шпан също се изказа против идеята на Мерц, като написа в Туитър: "Конституционното право на убежище за политически бежанци е голямо достойнство на нашата конституция, създадено на фона на две световни войни, голямо страдание и колосално разселване."

Шпан, също критик на бежанската политика на Меркел, на събранието в Тюрингия си спечели аплодисменти от делегатите с популистка атака срещу "прекалената политическа коректност", която кара източногерманците, израснали с цензурата по време комунистическата власт, "да не знаят какво е позволено да говорят".

Facebook logo
Бъдете с нас и във