Банкеръ Daily

Свят

Кандидат-президент ще вади Австрия от ЕС с референдум

Норберт Хофер

Кандидатът на крайната десница за президент на Австрия Норберт Хофер обяви, че ще настоява за провеждане на референдум за членството на страната в Европейския съюз.

"Съюзът е важен за Австрия и искам по-добър Европейски съюз", каза Норберт Хофер. Той обаче коментира, че две събития може да променят мнението му. Едното е допускането на Турция в ЕС. Макар да няма перспектива страната скоро да влезе в съюза и в момента процесът по-скоро да се движи в обратната посока, Хофер неведнъж е казвал, че "ислямът не е част от нашите ценности".

Второто събитие е евентуалното засилване на централизацията в ЕС след Брекзит. "Ако това ще е отговорът - един централизиран съюз, управляван като държава и с намалени правомощия на националните парламенти, ще трябва да проведем референдум в Австрия, защото това ще предизвика конституционна промяна", заявява кандидатът.

Ако победи на повторението на балотажа на 4 декември, Хофер ще стане първият държавен глава сред 28-те държави, представител на националистическите среди.

Опонентът му Александер Ван дер Белен победи през май, но съдът откри нередности и нареди повтаряне на втория тур. Според прогнозите засега двамата кандидати имат равни шансове.

Ролята на президента в Австрия е предимно представителна, но той притежава власт да разпусне Националния съвет - долната камара на парламента, и да предизвика избори.

Facebook logo
Бъдете с нас и във