Банкеръ Daily

Свят

Кандидат-наследник на Меркел предлага "британски модел" за Турция

Фридрих Мерц

"Британски модел за Турция" - под това заглавие турският в. "Йени бирлик" цитира идея, изложена от Фридрих Мерц, един от кандидатите за лидер на германската управляваща партия Християндемократически съюз.

Мерц е на мнение, че би могло да се създаде един по-широк европейски икономически район и да се осигури възможност на държави като Турция да участват във вътрешния пазар на ЕС, без да членуват в съюза.

Той е отбелязал, че в дългосрочен план няма перспектива за членство на Турция в ЕС и би могло да бъдат обсъдени други варианти. Според него подобни отношения в даден момент би могло да представляват перспектива също и за Русия.

Фридрих Мерц смята, че като модел за отношенията с Турция до известна степен може да послужи търговското споразумение с Великобритания. От 1 януари 2021 г. Обединеното кралство излиза от вътрешния пазар и митническия съюз с ЕС. След продължили месеци преговори бе постигнато споразумение за партньорство и търговия между Брюксел и Лондон. Според споразумението няма да има митнически и количествени ограничения в търговията със стоки между Великобритания и ЕС, посочва турският вестник.

Сред водещите теми на турския печат днес е и отчетената през декември инфлация от 14,60 на сто на годишна база.

"Йени месаж" посочва, че това равнище нарежда Турция на 14 място сред 185 държави. Вестникът напомня, че прогнозата на централната банка беше за инфлация от 12,1 на сто, а в Новата икономическа програма на правителството беше заложена цел за инфлация от 10,5 на сто. При храните инфлацията превишава 20 на сто, отбелязва още същото издание.

"Реалната инфлация е от 36,72 процента", твърди в заглавие в. "Йени Ася", позовавайки се на Групата за изследване на инфлацията /ENAG/. Според изчисленията на ENAG само през декември инфлацията е била от 4,08 на сто, а годишната инфлация за 2020 г. е била на равнище от 36,72 на сто.

Facebook logo
Бъдете с нас и във