Банкеръ Daily

Свят

Кандидат на десницата спечели президентските избори в Колумбия

Кандидатът на десницата Иван Дуке спечели президентските президентските избори в Колумбия, побеждавайки на балотаж съперника си от левицата Густаво Петро, съобщиха световните агенции. 

Дуке спечели 54 процента от гласовете, а Петро - 41.8 процента, според резултатите от преброяването на почти всички бюлетини.

Изходът от изборите е решаващ за бъдещето на мирното споразумение с бунтовниците от ФАРК (Революционните въоръжени сили на Колумбия), сключено от досегашния президент Хуан Мануел Сантос през 2016 г., което десницата смята да ревизира, отбелязва АФП. 

Петро, който е бивш кмет на столицата Богота, заяви в Туитър, че е получил толкова много гласове, че не може да се смята за победен, но че "засега няма да управляваме".

Социологическите анкети бяха прогнозирали победа за 41-годишния Дуке, сенатор с малък политически опит, който беше избран от бившия президент Алваро Урибе за кандидат на неговата партия "Демократически център" за изборите, отбелязва ДПА. 

Веднага след обявяването на резултатите от изборите Иван Дуке заяви, че правителството му ще направи "корекции" в историческия мирен договор, който позволи разоръжаването на ФАРК и превръщането на въоръжената формация в политическа партия, предаде АФП.

Facebook logo
Бъдете с нас и във