Банкеръ Daily

Свят

Кандидат-еврокомисарите ще имат по 3 часа, за да отговорят на 25 въпроса

Предложените за нови еврокомисари ще имат три часа, за да отговорят устно на 25 въпроса пред евродепутатите в предстоящите следващата седмица изслушвания. Това съобщиха говорители на Европейския парламент.

Преди да се явят на устен изпит, кандидатите за еврокомисари трябваше да отговорят на писмени въпроси. 

Въпросите, на които допуснатите до устен изпит еврокомисари ще отговарят, ще бъдат подготвени от политическите групи в ЕП. Ако кандидатите за еврокомисари бъдат оценени положително от 2/3 от водещите евродепутати в изпитната комисия, изслушването е приключено. В случай че са необходими доуточнения, евродепутатите могат да изпратят нови писмени въпроси. Ако даден кандидат не събере необходимата подкрепа от водещите евродепутати в изпитната комисия, решението ще трябва да се вземе с гласуване с обикновено мнозинство от всички евродепутати в парламентарната комисия.

Едва когато всички 26 изслушвания завършат с успех, председателят на ЕП ще включи гласуването на новата Европейска комисия в дневния ред за пленарната сесия на евродепутатите. ЕК ще бъде избрана с мнозинство от подадените гласове. ЕП е готов да гласува състава на следващата ЕК на 23 октомври.

Говорителите отбелязаха, че досега единствено изслушването на еврокомисаря Мария Габриел преди две години е било по новите правила. Според промените правната комисия на ЕП вече има възможност да отказва изслушване на даден кандидат за еврокомисар. За положителна оценка от изслушванията занапред ще бъдат необходими 2/3 от гласовете, а не "широко мнозинство".

Представителите на ЕП отбелязаха, че досега неведнъж се е налагало държава от ЕС да смени името на предлагания за нов еврокомисар.

Facebook logo
Бъдете с нас и във