Банкеръ Daily

Свят

Канбера - "място за срещи", което може да очарова всеки пътешественик

В Канбера има много забележителности, а някои от държавните институции са отворени за посетители.

На днешния ден през 1927 г. Канбера става столица на Австралия на мястото на Мелбърн. Канбера (на английски Canberra) е разположена в северната част на Австралийската столична територия. По население 358 000 градът заема осмо място в страната, като отстъпва на столиците на всички щати (освен на Хобарт, столица на Тасмания). За столица на Австралия са се състезавали още два града - Мелбърн и Сидни, и за да се сложи край на този спор през 1927 г. е избрана Канбера.

За разлика от други градове, като Сидни, Канбера няма излаз на океан.

Канбера, който е основан на 12 март 1913 г., е разположен на 888 м над морското ниво. Името му произлиза от думата "Канбери", която означавала "място за срещи" на езика на племето Нгабри (Ngabri). Градът получил официално името си от Лейди Денмън (Lady Denman), съпруга на губернатора лорд Денмън на официална церемония. Преди да се появят европейците местността била обитавана от коренните австралийци. Мястото е било обитавано от хора в продължение на най-малко на 21 000 години.

Канбера е планиран град, след като през 1913 година чертежите на архитектите от Чикаго Уолтър Бърли Грифин и Мариън Махони Грифин спечелили конкурса за градоустройство на града. Планът им бил базиран върху геометрични фигури като кръгове, триъгълници и осмоъгълници. Дизайнът на града включва значителни области естествена растителност, което е спечелило на Канбера прякора "столица на храстите".

В Канбера е седалището на правителството на Австралия, тук се издига и сградата на Парламента, на Върховния съд и на други държавни ведомства и агенции. В града са разположени австралийският военен мемориал (издигнат в памет на загиналите мъже и жени по времето на Втората световна война), националният университет, австралийският институт на спорта, Националната галерия (която пази над 100 000 художествени творби), Националният музей и Народната библиотека.

В Канбера има много забележителности, а някои от държавните институции са отворени за посетители. Австралийският парламент е една от най-красивите сгради в света със своята внушителна архитетура, цветни градини и колекции на съвременно австралийско изкуство. Когато има парламентарно заседание, всеки може да го посети.

Националният научен и технологичен център - Куестакон е задължително място за посещение. Там може да преживеете земестресение, да се разходите виртуално из Космоса, да видите светкавици директно пред очите си. Другите интересни места са: Националната портретна галерия, Националният зоопарк, Националният акварум и Националният музей на динозаврите.

На 1 януари 1901 г. шестте колонии стават федерация и е създаден Австралийският съюз. Австралия поддържа стабилна либерална демократична политическа система в Общността на нациите. Населението на страната днес е 22 милиона души, като около 60% е концентрирано в и около столицата Канбера и големите градове Сидни, Мелбърн, Брисбейн, Пърт и Аделаида.

Австралийският съюз е шестата по големина държава в света и единствената, която заема цял континент - Австралия. Тя е разположена в южното полукълбо и е най-голямата страна в Австралазия. Австралия включва остров Тасмания, който е австралийски щат и множество по-малки острови в Индийския и Тихия океан.

Съседните страни на Австралия са Нова Зеландия на югоизток и Индонезия, Папуа Нова Гвинея и Източен Тимор на север и Соломонови острови, Вануату и Нова Каледония на североизток.

Името "Австралия" идва от латинската фраза terra australis incognita (тера аустралис инкогнита), което значи непозната южна земя.

Австралия е просперираща развита държава, тринадесетата по големина икономика в света. Страната се нарежда на високо ниво в степента на човешко развитие, качеството на живот, здравеопазване, продължителност на живота, общественото образование, икономическата свобода и защитата на гражданските свободи и политически права.Австралия е член на Г-20.

Facebook logo
Бъдете с нас и във