Банкеръ Daily

Свят

Канадският премиер Джъстин Трюдо ще подкрепя Украйна срещу руската "заплаха"

Володимир Зеленски и Джъстин Трюдо

Канадският премиер Джъстин Трюдо вчера обеща да подкрепя Украйна срещу руската "заплаха", след среща с украинския президент Володимир Зеленски в Торонто, съобщи Франс прес.

"След руската агресия и нейните опити да подкопае суверенитета на Украйна, включително чрез незаконното анексиране на Крим, за страни като Канада е важно да подкрепят своите партньори", заяви Трюдо на пресконференция със Зеленски. "Действията на Русия са заплаха не само за Украйна, но и за международното право", изтъкна канадският премиер.

Двамата лидери разговаряха в кулоарите на конференция за реформите в Украйна, в която участват представители на трийсетина страна, на ЕС, НАТО, МВФ и Световната банка. Те обсъдиха продажбите на канадски оръжия за Украйна и мисията на канадските въоръжени сили за обучаване на украинските сили за сигурност. Относно реформите в Украйна Трюдо изрази увереност, че напредъкът, констатиран през последните години, ще продължи, най-вече в борбата срещу корупцията.

Правителството на Канада ще предостави на Украйна през следващите шест години 25 милиона канадски долара /19,1 милиона щатски долара/ за подкрепа на демократичните реформи, които ще помогнат за подобряване живота на украинците, заяви Трюдо, цитиран от ТАСС.

На пресконференцията Зеленски съобщи, че двете страни са се договорили за доставка на бронетехника на Украйна. Той не посочи подробности за споразумението, но заяви, че страните са обсъдили организирането на съвместно производство в Украйна, което "ще даде работни места". Украинският президент нарече продължаването на санкциите срещу Русия действен инструмент, който може да помогне за постигането на реален напредък в уреждането на конфликта в Източна Украйна.

В изказването си на конференцията Зеленски обеща решителни мерки срещу корупцията в Украйна, предаде Ройтерс. "Ключовите задачи пред моя екип са изкореняването на корупцията и създаването на независима съдебна система", посочи украинският лидер. Той изтъкна необходимостта от подобряване на инвестиционния климат в страната си и от промени, които украинците да могат да видят и да разберат. "Те са уморени от чакане. Те не искат невъзможното", отбеляза Зеленски.

Украинският финансов министър Оксана Маркарова заяви пред участниците в конференцията, че ще отнеме години, за да се види пълният ефект от реформите в Украйна.

Facebook logo
Бъдете с нас и във