Банкеръ Daily

Свят

Канадският парламент даде извънредни правомощия на Трюдо

Канадският парламент подкрепи решението на премиера Джъстин Трюдо да използва извънредни правомощия, за да сложи край на протестите във връзка с мерките заради коронавируса, предаде Ройтерс.

Улици в столицата Отава бяха блокирани повече от три седмици, преди да бъдат разчистени през уикенда. За да възстанови реда, Трюдо прибегна до извънредни правомощия - по принцип рядко използван вариант.

Решението на канадския премиер беше одобрено от Камарата на общините със 185 гласа „за“ при 151 „против“. Правителството на малцинството на Либералната партия получи подкрепа от лявата Нова демократическа партия.

Някои опозиционни политици обаче осъдиха извънредните мерки, които Трюдо въведе преди седмица, като ненужни и злоупотреба с власт.

През уикенда канадската полиция възстанови обществения ред в Отава.

Протестите започнаха с искане да се отмени задължителната ваксинация за шофьорите на камиони, които пътуват зад граница, но постепенно прераснаха в демонстрация срещу премиера и правителството му. Най-натоварените магистрали между Канада и САЩ бяха блокирани в продължение на шест дни, което наруши стокообмена. 

Вчера канадският премиер каза пред журналисти, че неговото правителство все още се нуждае от временните извънредни правомощия, тъй като има опасност безредиците да продължат.

През уикенда полицията разчисти центъра на Отава за два дни, като в неделя бяха извършени 191 ареста и от улиците бяха изтеглени 79 превозни средства. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във