Банкеръ Daily

Свят

Канада задължи депутатите да се ваксинират

Страната е ваксинирала напълно над 70 процента от 38-милионното си население.

Канадските депутати ще трябва да бъдат ваксинирани срещу коронавирус, за да работят в Камарата на общините от края на ноември. Тези, които не могат да получат ваксината по медицински причини, ще имат възможност да си правят бързи тестове за COVID-19, заяви председателят Антъни Рота, цитиран от АФП.

Премиерът Джъстин Трюдо се обяви в подкрепа на задължителната ваксинация на либералите. Канадският парламент остава затворен за посетители, а изискването за носене на маска е удължено до януари 2022 г. Новото изискване ще се прилага и за офис работници, журналисти и консултанти. 

Директивата идва около месец след предизборната кампания, в която задължителните ваксинации бяха обект на ожесточени дискусии.

По-рано бе съобщено, че Канада ще изпрати неваксинираните федерални служители в неплатен отпуск и ще изисква ваксини срещу ковид за всички пътуващи със самолет, влак или кораб, съобщи Ройтерс. 

До 29 октомври всички федерални служители ще трябва да декларират в онлайн портал, че имат завършен имунизационен цикъл. Хората на възраст над 12 години, които използват вътрешни полети, влакове и морски транспорт, ще трябва да покажат, че са били напълно ваксинирани до 30 октомври. Това се отнася и за заетите в транспортния сектор.

В Канада има около 300 000 души на държавна служба, плюс още 955 000 души, заети в регулирани от държавата сектори. Това прави около 8 процента от всички трудово заети в страната.

Страната е ваксинирала напълно над 70 процента от 38-милионното си население.

Facebook logo
Бъдете с нас и във