Банкеръ Daily

Свят

Канада забрани "лечението" на хомосексуалност

Джъстин Трюдо

Канада забрани конверсионната терапия – лечение, за което се твърди, че може да промени сексуалната ориентация или идентификация на човек, съобщи Си Ен Ен.

Законът обявява за престъпление подлагането на такова третиране на лице на всякаква възраст, независимо дали е съгласно или не.

Така наречените конверсионни терапии са базирани на предположението, че сексуалната ориентация може да бъде променена, или "излекувана" – идея, отхвърлена от големите медицински асоциации в САЩ, Обединеното кралство и другаде.

Често се извършва от религиозни водачи, но се практикува и от лицензирани медицински лица.

Канадският законопроект обявява "предоставянето, популяризирането или рекламата на конверсионна терапия" за престъпление, съобщи Сенатът на Канада в Туитър. Също така ще бъде престъпление да се печели от предоставянето на конверсионна терапия.

Освен това в законопроекта се посочва, че никой не може да изведе "дете от Канада с намерението детето да се подложи на конверсионна терапия извън Канада". Промените в Наказателния кодекс ще влязат в сила 30 дни след като законопроектът получи кралското съгласие в сряда.

Премиерът Джъстин Трюдо приветства кралското одобрение, което бе дадено от генерал-губернатора на Канада. "Официално е: Проектозаконът на нашето правителство, който забранява презряната и унизителна практика на конверсионна терапия, получи кралско съгласие – което означава, че вече е закон", написа той в Туитър.

Facebook logo
Бъдете с нас и във