Банкеръ Daily

Свят

Канада в траур, откриха стотици детски гробове в училище

Интернатът в Камлупс

Канадският министър-председател Джъстин Трюдо поиска в неделя знамената на всички федерални сгради да бъдат спуснати наполовина в памет на над 200 деца, чиито останки бяха открити в някогашния най-голям интернат за ученици от коренното население, предаде Асошиейтед прес.

"За да почетем 215-те деца, чийто живот е бил отнет в бившия интернат в Камлупс (Британска Колумбия), и всички деца от коренните народи, които никога не са се завърнали у дома, оцелелите и техните семейства, поисках (знамената на) Кулата на мира (в Отава) и на всички федерални сгради да бъдат спуснати наполовина", написа Трюдо в Туитър.

Миналата седмица останките на 215 деца, някои от които 3-годишни, бяха открити с помощта на проучване с радар.

Католическият интернат е открит преди повече от сто години. В него наследниците на коренните жители принудително са християнизирани и интегрирани в общността на европейските заселници. Смъртта на децата не е документирана от ръководството на училището тогава. Как точно са починали те, не е ясно. Според представителите на коренното население в Канада, през 1910 година ръководството на интернета се е оплакало, че правителството не осигурява достатъчно пари, за да "бъдат хранени пълноценно учениците".

Общността планира да работи със съдебни лекари и музеи в района, за да изясни обстоятелствата по случая. Предварителните резултати трябва да бъдат публикувани в доклад през юни. Министърът за връзките между коренното и местното население на Канада Каролин Бенет заяви: "Това разбива сърцето ми за семействата и общностите, засегнати от тази трагична новина".

Бившето училище-интернат, ръководено от Католическата църква по поръчка на канадското правителство, е едно от общо 139 подобни съоръжения, създадени в Канада към края на 19 век. То е отворено през 1890 г. и през 1950-те години в него са били настанени до 500 ученици. Въпросният интернат е затворен през 1969 година, а последното от този род училища – чак в средата на 1990-те години.

От 19 век до 70-те години на 20 век над 150 хиляди деца от коренните народи са били задължавани да посещават държавни християнски училища като част от програма за асимилиране в канадското общество. Те са били принуждавани да приемат християнството и не им е било позволявано да говорят родните си езици. Много от тях са били физически и словесно тормозени, а около 6 хиляди се смята, че са починали. През 2008 г. канадското правителство се извини в парламента и призна, че физическият и сексуалният тормоз в училищата са били широко разпространени. Много бивши ученици си спомнят, че са били бити, защото говорели родния си език. Те също така изгубили връзката си с родителите и обичаите си.

Facebook logo
Бъдете с нас и във