Банкеръ Daily

Свят

Канада и Германия обявиха създаването на "съюз за водорода"

Олаф Шолц и Джъстин Трюдо (ДПА)

Канада и Германия обявиха създаването на "съюз за водорода", който да проправи пътя към "трансатлантическа верига за доставки", в момент, когато Европа се стреми да намали зависимостта си от руските изкопаеми горива, предаде Франс прес.

"Това е вот на доверие към Канада като лидер в областта на чистата енергия", заяви канадският министър-председател Джъстин Трюдо на пресконференция с германския канцлер Олаф Шолц. "Светът не може да продължава да разчита на авторитарни държави като Русия да инструментализират енергийната политика", заяви Трюдо, визирайки енергийния шантаж, в който Европа обвинява Москва.

"Трябва да говорим за краткосрочните ограничения и втечнения природен газ, но в дългосрочен план истинският потенциал се крие в зеления водород от атлантическите провинции", каза Олаф Шолц. Чрез това партньорство Отава цели да се превърне във "важен износител на водород и свързаните с него чисти технологии", което е от особен интерес за Берлин, стремящ се да "внася големи количества възобновяем водород, за да декарбонизира своята промишленост", както и да се освободи от руската енергия.

Първите доставки на водород са планирани за 2025 г., съгласно съвместна декларация за намерения, подписана в Стефанвил (провинция Нюфаундленд и Лабрадор) от Олаф Шолц, който е на тридневно посещение в страната, и Джъстин Трюдо.

Именно в този град на канадското атлантическо крайбрежие американска компания иска да изгради съоръжение за производство на водород, захранвано от парк от вятърни турбини с мощност 164 гигавата. Зеленият водород се произвежда чрез електролиза, т.е. отделяне на кислорода и водорода от водата с помощта на електрически ток, който сам по себе си се получава от възобновяема енергия.

Германия се надява канадският втечнен газ да бъде използван за улесняване на отказа й от руския газ, заяви още Олаф Шолц.

"Тъй като Германия се отдалечава от руската енергетика много бързо, Канада е нашият предпочитан партньор", каза германският канцлер. "Засега това означава да увеличим вноса на втечнен природен газ. Надяваме се, че канадският втечнен газ ще играе важна роля в това."

Понастоящем Канада не разполага с терминали за втечнен природен газ, въпреки че се изграждат два на западното й крайбрежие. Страната е в процес на увеличаване на капацитета си за износ на природен газ с до 100 000 барела нефтен еквивалент на ден до края на годината. Това се случва в момент, когато Европа се опитва да намали своята зависимост от руските доставки.

"Канада дава своя принос за увеличаване на световните енергийни доставки", каза Трюдо и добави, че целта е страната да се превърне в ключов доставчик на чиста енергия като водорода.

Вчера Трюдо остави отворена вратата за нови проекти за втечнен природен газ от канадското атлантическо крайбрежие, но подчерта икономическите трудности за реализирането на такива проекти, което ще отнеме години.

Facebook logo
Бъдете с нас и във