Банкеръ Daily

Свят

Канада: Бъдещето на директорката на Хуавей не бива да се определя от политиката

Мън Ванчжоу

Бъдещето на главната финансова директорка на китайския телекомуникационен гигант "Хуавей" (Huawei) Мън Ванчжоу трябва да бъде определено от съда, а не от политиката. Това заяви канадският външен министър Кристия Фриланд, цитирана от ТАСС.

Мън Ванчжоу е задържана съгласно договора за екстрадиция, който съществува между Канада и САЩ, и в това (дело) няма никакъв политически фактор, каза Фриланд. Тя подчерта, че Канада и САЩ са правови държави и поради тази причина "партньорите ни (по договора) за екстрадиция не трябва да се опитват да политизират юридически процеси".

Президентът Доналд Тръмп заяви вчера, че би могъл да се намеси в делото на министерството на правосъдието на САЩ срещу Мън, ако това би било в интерес на националната сигурност на страната или би помогнало за сключване на търговска сделка с Китай, припомня ТАСС.

По искане на американските власти Мън Ванчжоу беше арестувана по-рано този месец във Ванкувър по обвинения в нарушаване на американските санкции срещу Иран.

Фриланд потвърди също така, че китайските власти са задържали канадския гражданин Майкъл Ковриг.

"Постоянно сме в контакт с китайското правителство и продължаваме да обсъждаме ситуацията", каза министърът.

Бившият канадски дипломат Ковриг, който работи за мозъчния тръст Международна кризисна група, е заподозрян в участие в дейности, които биха могли да навредят на националната сигурност на Китай.

Засега не е известно дали това има връзка със задържането на Мън.

По думите на Фриланд китайските власти може би са задържали още един канадски гражданин.

"С нас (по-рано) се свърза гражданин на Канада, защото бил разпитван от китайски официални лица. Оттогава обаче не можем да установим контакт с него. Работим усилено, за да установим местоположението му и повдигнахме този въпрос в разговор с китайските представители", каза тя.

Министърът не отговори дали въпросният гражданин е бизнесмен, турист или дипломат.

Facebook logo
Бъдете с нас и във