Банкеръ Daily

Свят

Камерън: Великобритания няма да се присъедини към еврозоната

Британският премиер Дейвид Камерън потвърди позицията си, че Великобритания трябва да остане извън еврозоната. Той обясни, че слабото икономическо представяне в региона изисква по-нататъшни действия от страна на Европейската централна банка.

Отговаряйки на въпроси в Камарата на общините след завръщането си от срещата на върха на Г-20 в Бризбейн за икономиката на еврозоната, Камерън заяви: "Моите възгледи за еврото са добре познати. Затова аз не мисля, че Великобритания трябва да се присъедини към еврозоната".

"Мисля, че има три стъпки, които всички страни би трябвало да приемат, независимо дали те са в еврозоната или не. Първата е те да имат планове за справяне с фискалните дефицит и да ги поставят на правилни дългосрочни начала", каза той. Според него второто нещо е да се проведат структурни реформи за стимулиране на работната заетост, както направихме в нашата страна, за да се направи по-лесен стартът и растежът на бизнеса. В тази връзка има какво още да се направи в Европа.

Дейвид Камерън добави, че с оглед стагниращата икономика в еврозоната изглежда узрява необходимостта ЕЦБ да предприеме по-агресивни действия и политики подобни на мерките, които взеха централните банки във Великобритания и САЩ.

"Третата важна стъпка, както показаха Английската централна банка и Фед, е че активната парична политика, проведена от независима централна банка, може да доведе до реална промяна. Мисля, че с признаците на стагниращ растеж в Европа има необходимост Европейската централна банка да предприеме подобни по-агресивни действия", каза британският премиер.

Facebook logo
Бъдете с нас и във