Банкеръ Daily

Свят

Камбаните на гръцките църкви в САЩ ще бият траурно заради "Света София"

Камбаните на православните храмове на Американската архиепископия (епархия на Вселенската патриаршия) ще ударят траурно на 24 юли, деня, в който ще бъде извършено първото мюсюлманско богослужение в "Света София" в Истанбул, а знамената, които се веят пред църквите, ще бъдат свалени наполовина, съобщи гръцката телевизия Скай.

Решението е било взето вчера на видеоконферентно заседание на Светия синод на Американската архиепископия под председателството на архиепископ Елпидофор.

В решението си Светият синод определя 24 юли като ден на траур и силна скръб за "заграбването на Великия храм на Божествената премъдрост, на нашата Божествена премъдрост". Според йерарсите на Американската архиепископия става въпрос за потъпкване на всички модели на хармонично съжителство и взаимно уважение.

Руските туристи ще имат ползва от промяната на статута на "Света София" в Истанбул, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков в ефира на радиостанция Авторадио, предаде ТАСС. 

"Билетите за "Света София" бяха доста скъпи, а сега няма да има билети. Входът ще е безплатен. В този смисъл нашите туристи ще спечелят", каза той.

Песков изрази увереност, че това решение на турската страна няма да навреди на отношенията между Москва и Анкара. Русия изхожда от факта, че това е вътрешна работа на Турция. Освен това се надяваме, че всяко решение на нашите турски партньори ще вземе предвид статута на "Света София" като световно наследство на ЮНЕСКО и обстоятелството, че катедралата е свещена за много християни, заяви говорителят на Кремъл.

Песков припомни уверенията на турската страна, че всичко ще бъде запазено по най-добрия възможен начин и че всеки ще може да посещава храма.

По думите на президентския говорител руските власти уважават позицията на Руската православна църква по този въпрос, но "тя се различава от държавната позиция".

На 10 юли турският Държавен съвет отмени правителственото постановление от 1934 г., с което "Света София" получава статут на музей. Президентът Реджеп Тайип Ердоган подписа след това указ, според който се възобновяват мюсюлманските богослужения в храма. Редица християнски църкви, включително Руската православна църква, изразиха съжаление за решението, напомня ТАСС. Същата реакция дойде и от ЮНЕСКО.

Директорът на Диянет Али Ербаш ще изнесе първия намаз в "Света София" на 24 юли - първото мюсюлманско богослужение в храма след промяната на статута му от музей в джамия, предаде турската държавна телевизия ТРТ Хабер.

Телевизията посочва, че програмата за 24 юли е вече известна. Общо 500 души ще бъдат допуснати вътре в джамията за първия намаз, а на площад "Султанахмет" ще се проведе успоредно масова молитва.

Турски медии съобщиха наскоро, че президентът Реджеп Тайип Ердоган е отклонил предложение лично той да води първия намаз след отварянето на храма в Истанбул отново като джамия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във