Банкеръ Daily

Свят

Камарата на представителите на САЩ одобри легализиране на марихуаната

Камарата на представителите на САЩ одобри снощи законопроект, който предвижда декриминализация на федерално равнище на марихуаната и изваждането й от списъка на забранените вещества. Този акт се разглежда като първа стъпка към реформиране и отричане на войната срещу дрогата, макар че шансът на законопроекта да мине и през Сената е минимален, без което той не може да стане закон.

Целта на гласуването в Камарата на представителите е тя да бъде извадена от федералния списък на незаконните лекарства, забранени за медицинска употреба и с висок потенциал за закононарушения. Присъствието й в списъка не позволява да бъдат лабораторно изследвани потенциални лекарства, използващи марихуана.

Законопроектът бе предложен от демократите и почти всички техни конгресмени го подкрепиха, наред с някои либертариански настроени републиканци. Резултатът от вота бе 228 срещу 164 гласа.

Резултатът от предстоящите два балотажа за сенатори в щата Джорджия може да предопредели шансовете за решаване на този въпрос в Сената, където засега лидерът на републиканското мнозинство Мич Макконъл блокира напредъка към решаването му.

Поддръжниците излизат с аргумента, че този отрасъл създава работни места и данъчни постъпления, които ще са добре дошли сега за правителствата, които са силно притиснати от затварянето на много бизнеси, свързани с епидемията от Ковид-19.

Проучване на "Галъп" обаче сочи, че малко по-малко от половината републиканци, хора, които се идентифицират като политически консервативни, и тези, които ходят всяка седмица на църква, отговарят, че според тях марихуаната трябва да бъде легална.

Марихуаната вече е легализирана в около 30 щата.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във