Банкеръ Daily

Свят

Камарата на общините прие и на трето четене законопроекта за отлагане на Брексит

Долната камара на британския парламент отхвърли искането на премиера Борис Джонсън за предсрочни избори, съобщават световните агенции. Предложението му бе отхвърлено от Камарата на общините с 298 гласа "за" и 56 "против". Депутатите от основната опозиционна сила, Лейбъристката партия, се въздържаха при гласуването.
Изходът от гласуването бе очакван, тъй като опозицията се обяви против предложението на премиера.

По-рано тази вечер Камарата на общините гласува и прие на трето и последно четене законопроекта, с който премиерът Борис Джонсън се задължава да поиска от ЕС отлагане на датата на Брексит с три месеца, т.е. до 31 януари 2020 г., съобщават световните агенции. За приемане на документа гласуваха 327 депутати срещу 299 гласа против. Веднага след това министър-председателят поиска предсрочни избори на 15 октомври.

Преди да влезе в сила, законопроектът трябва да бъде одобрен и от Камарата на лордовете, което може да стане утре вечер.
Според някои анализатори възможно е все пак някои членове на горната камара на парламента, които са привърженици на "твърд" Брексит, да се опитат да забавят процеса на приемането на законопроекта.
Известна е позицията на Борис Джонсън, който многократно е обявявал намерението си да осъществи Брексит на 31 октомври, дори и без споразумение.

Facebook logo
Бъдете с нас и във