Банкеръ Daily

Свят

Камарата на лордовете удари по плановете на Мей

Горната камара в британския парламент гласува вчера законодателите да получат повече правомощия да отхвърлят окончателните условия за излизане на Великобритания от Европейския съюз, пренебрегвайки апелите на правителството да не спъва преговорите, предаде Ройтерс.

Гласуването добавя допълнително условие в Законопроекта за (уведомяване за напускането на) Европейския съюз - закон, който ще даде на министър-председателя Тереза Мей право да започне преговори за излизане на страната й от съюза. Тя планира да използва това право по-късно този месец.

Допълненият законопроект сега изисква британският парламент да одобри споразумението за напускане преди то да бъде разисквано от Европейския парламент или, ако преговорите се провалят, законодателите да гласуват решение за напускане без споразумение.
 
Правителството вече обеща на парламента той да гласува окончателното споразумение, но смята, че ограничаването на възможността Мей да се оттегли от преговорите може да насърчи ЕС да предложи лоша сделка с надежда законодателите да я отхвърлят и евентуално да спрат Брекзита.

Министрите ще се опитат да отменят промените в законопроекта преди те да добият силата на закон.

Днешното гласуване е втората допълнителна пречка за Мей, след като правителството й понесе удар с внесената по-рано в законопроекта поправка за защита на правата на гражданите от ЕС, живеещи във Великобритания. Сега министър-председателката ще трябва да върне законопроекта в Камарата на общините, отбелязва ДПА.

Facebook logo
Бъдете с нас и във