Банкеръ Daily

Свят

Камарата на лордовете се опъна на закона за Брексит

Законопроектът за излизането на Великобритания от ЕС е фундаментално сбъркан и трябва да бъде преработен в няколко посоки, са казали членове на горната камара на британския парламент, цитирани от вестник "Гардиън", ден преди лордовете да започнат обсъждането на документа.

Конституционната комисия на камарата е стигнало до извода, че законопроектът в сегашния си вид крие редица юридически рискове и трябва да бъде значително променен, макар че вече е гласуван от долната камара.

Вестникът предрича, че в Камарата на лордовете предстоят бурни дебати, когато документът постъпи там в сряда или четвъртък. Очаква се дори онези лордове, които подкрепят оставането в Евросъюза, да прокарат решение, в което да се изразява съжаление, че обществеността се лишава от шанса за повторен референдум относно Брексита.

В навечерието на предстоящата битка комисията препоръча големи промени, които могат да бъдат дебатирани на по-късен етап от минаването на проектозакона през камарата.

Целта на закона е да транспонира законодателството на ЕС в британското с цел това да стане преди деня на Брексита, фиксиран за 29 март 2019 г. Според комисията на лордовете обаче тази задача е била усложнена не само от "мащаба и сложността" си, но и от проблеми при изложението на текста на документа.

Лордовете в частност критикуват онези елементи на законопроекта, които дават право на правителството да внася промени в нормативните документи без парламентарен контрол, използвайки т.нар. пълномощия на крал Хенри Осми по аналогия с подобен указ, утвърден от него през 1539 г. и с който той си присвоява право да прави такива изменения.

Освен редица конкретни недостатъци в документа, комисията предупреждава, че ако не може да бъде постигнато споразумение с местните администрации в Шотландия и Уелс относно децентрализацията на властовите пълномощия, върнати от Брюксел след Брексита, това може да доведе до "значителни конституционни последствия". Накрая се стига до извода, че представеният проект като цяло е "конституционно неприемлив".

Редица лордове не крият опозицията си срещу законопроекта, намирайки го за опит на правителството да узурпира власт, която не му принадлежи, отбелязва Ройтерс по този повод.

Долната Камара на общините прие законопроекта на 17 януари на трето четене. Сега той трябва да бъде одобрен и от лордовете на три четения и ще придобие окончателен статут на закон едва след като и двете камари съгласуват текста до последната запетайка. Накрая и кралица Елизабет ще го одобри, давайки му т.нар. кралска санкция.

Facebook logo
Бъдете с нас и във