Банкеръ Daily

Свят

Камарата на лордовете обсъжда днес решението за отлагане на Брексит

Очаква се Камарата на лордовете да обсъди днес приетото късно снощи решение от Камарата на общините, с което премиерът Борис Джонсън се задължава да поиска от Европейския съюз отлагане до 31 януари 2020 година на излизането на Обединеното кралство от общността, предаде БНР.

Във вторник вечерта депутатите гласуваха за установяване на контрол върху дневния ред в парламента, което им позволи да внесат проектозакона за блокиране на Брексит без сделка.

В сряда на второ и трето четене те одобриха проектозакона, а това означава, че сега той отива за обсъждане и гласуване в камарата на лордовете.

Ако лордовете нанесат поправки в закона, те ще трябва да бъдат одобрени от Камарата на общините, което може да стане в понеделник. След като той бъде приет окончателно от парламента, ще трябва да бъде подписан от кралицата, за да влезе в сила.

Борис Джонсън бе заявил, че ако загуби вота ще внесе процедура за свикване на извънредни общи избори и той го стори.

За одобрението на тази мярка обаче му бе нужна подкрепата на две трети от депутатите. Въпреки че за избори гласуваха 296 депутати, а против 56, останалите се въздържаха и той не получи необходимите гласове. Нужни му бяха 434 гласа.

Веднага след обявяването на резултатите Борис Джонсън заяви, че лидерът на лейбъристите Джеръми Корбин ще остане в историята като единствения лидер на опозицията, отказал показа за избори и това е защото той не смята, че ще ги спечели. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във