Банкеръ Daily

Свят

Камала Харис е похвалила Байдън като "изцелител", "обединител", "преминал изпитания" и "стабилен"

В първата си реч, след като бе съобщено, че е набрал над необходимия брой електорални гласове за победа в изборите, новоизбраният президент на САЩ Джо Байдън е обещал да се справи с разделението в американската нация.

Джо Байдън е представил пред свои поддръжници в Уилмингтън, щата Делавър, и подгласничката си - Камала Харис, съобщават Ройтерс, ДПА и АП.
Харис, която е на 56 г. и е сенатор от Калифорния, ще бъде първата жена, първата чернокожа американка и първата американка с индийски корени, която ще бъде вицепрезидент на САЩ.
В своята реч тя отбелязва, че Байдън е имал "смелостта да разруши една от най-значимите бариери" в страната и да подбере жена за кандидат-вицепрезидент. За нея изборната победа е като "възвестяване на нов ден за Америка". Харис е похвалила Байдън като "изцелител", "обединител", "преминал изпитания" и "стабилен".
Харис е отбелязала и заслугите на жените и особено на чернокожите жени. "Аз може да съм първата жена на този пост; аз няма да съм последната", предрече Камала Харис.

Решаващ за победата се оказа вота в щата Пенсилвания, спечелен от Байдън  - Харис. 

В същото време обаче в много градове в САЩ привърженици на Тръмп продължават да демонстрират под възгласи, че демократите са извършили изборни измами. Настоящият президент още не се е признал за победен на изборите, а негови представители са внесли съдебни искове за предполагаеми нарушения и измами в преброяването на гласовете в няколко щата. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във