Банкеръ Daily

Свят

Камала Харис бе номинирана от демократите за вицепрезидент на САЩ

Камала Харис официално бе номинирана от Демократическата партия за кандидат за вицепрезидент на САЩ, съобщава Асошиейтед прес. 

Така петдесет и пет годишната сенаторка от Калифорния става първата чернокожа жена, номинирана за този пост от някоя от двете големи партии в Съединените щати.

Председателят на конгреса - конгресменът от щата Мисисипи Бени Томпсън, е обявил, че Харис е единственият кандидат. "Аз обявявам, че Камала Харис е избрана за кандидат на демократите за вицепрезидент".

В изказване след Томпсън тя е заявила, че е съгласна да стане претендент за този пост. За разлика от повечето други участници в конгрес Харис е присъствала в залата.

Харис е разказала пред участниците в конгреса кратката история на запознанството на нейните родители - Шайамала Гопалан, емигрирала в САЩ през 1960 г. от Индия, и Доналд Харис, пристигнал в САЩ през 1961 г. от Ямайка. "Мама ме учеше на това, че служенето в полза на хората изпълва живота ни с цел и смисъл", казала Харис. "... Тогава тя едва ли е могла да си представи, че днес аз ще стоя пред вас, и ще произнеса тези думи: "Аз съм съгласна да стана кандидат за вицепрезидент на Съединените Американски щати".

Камала Харис отпадна на първичните избори на демократите за президент, но бе избрана миналата седмица от победителя Джо Байдън за негова подгласничка.

Демократическата партия в САЩ проведе своя национален конгрес в Милуоки, щат Уисконсин.

При на победа на Байдън на президентските избори на 3 ноември, 55-годишната Харис ще стане първата чернокожа жена вицепрезидент в историята на САЩ. 

Камала Деви Харис (Kamala Devi Harris), родена на 20 октомври 1964 г., е сенатор от щата Калифорния, член на Демократическата партия.

На 21 януари 2019 г. Харис официално обявява своята кандидатура за президент на САЩ. Спира кампанията си на 3 декември същата година.

Харис е родена в Оукланд. Майка й - Шямала Гопалан, е индийски учен и изследовател на рака и активист за граждански права. Баща й - Доналд Харис, е професор по икономика, емигрант от Ямайка.

Камала Харис учи в Университета Хауърд, Калифорнийския университет Хейстингс и става дипломиран юрист.

Омъжена е за калифорнийския адвокат Дъглас Емхоф. Те нямат деца заедно, но Емхоф има две деца от предишния си брак.

Facebook logo
Бъдете с нас и във