Банкеръ Daily

Свят

Калининград/Кьонигсберг крие тайната на Кехлибарената стая

На днешния ден през 1828 г. след обединението на Прусия за столица на унията е определен Кьонигсберг (днешният Калининград). Като самостоятелна държава Кралство Прусия съществува от 1701 г. до включването му в Германската империя през 1871 г., в която кралят на Прусия е и германски император.

Калининград или Кьонигсберг (наименование от 1255 до 1946 г.) днес е град в Русия. Той е административен център на едноименната област, руски ексклав, разположен между Литва, Полша и Балтийско море. Анклав е част от територията на страна, нямаща обща граница с основната ѝ част и обкръжена от чужда територия. Другият ярък пример е Аляска - между нея е родината (САЩ) стои Канада.

Калининград се намира при вливането на река Преголя във Висленската лагуна. Жителите на града са около милион. Днес населението му е една разнородна смес от беларуси, украинци, руснаци, немци, литовци, поляци. Калининград всъщност е най-западната област на необятната руска територия, но той няма сухопътна връзка със страната. От Варшава до Калининград са само 35 км, а литовската граница е на 70 километра.

В града се намира най-западното и единствено незамръзващо пристанище на Русия в Балтийско море. Автобусни маршрути свързват града с Беларус, Литва, Латвия, Полша и Германия. След влизането на Полша и Литва (през май 2004 г.) в състава на Европейския съюз жителите на Калининградска област изпитват трудности при пресичането на границите и са изолирани от останалата част на Русия.

Днешният Калининград е основан от чешкия крал Отокар II през 1255 година и е наречен в негова чест Кьонигсберг (на немски: Königsberg - буквално "Кралски връх", преносно "Кралска твърд"). Той е един от главните градове на Тевтонския орден, а след това е център на Източна Прусия.

Тевтонският орден (тевтонски произхожда от латинското teutonicus - немски) е третият голям рицарски орден, основан по времето на кръстоносните походи в Палестина след ордена на йоанитите (Малтийския орден) и ордена на тамплиерите. Германският орден функционира и в наши дни. Днешното седалище на Немския орден (Deutscher Orden) е Виена, където има музей и архив. Понастоящем той има 1000 члена в пет "провинции": Австрия, Германия, Италия, Чехия и Словения. Главните му задачи са духовната опека и грижата за болни и стари хора.

След края на Втората световна война тази част Прусия е включена в границите на СССР и коренното немско население е напуснало този регион. През 1946 г., след завладяването му от руснаците, градът е наречен на името на комунистическия функционер Михаил Калинин. Понастоящем Калининградска област е ексклав, отделен от Русия без общи граници с държавата към която принадлежи. Като територия Калининградска област е два пъти по-малка от Белгия.   
В началото на 90-те години на миналия век се поставя въпросът за връщането на историческото му немско название - Кьонингсберг, възстановяването на старите названия на улиците, а също така и населени пунктове в областта.До окончателно решение не се стига.

Кьонигсберг е родно място и последна спирка за видния немски философ от 18 век Имануел Кант (Immanuel Kant; 22 април 1724 - 12 февруари 1804 г.). Кант е последният влиятелен философ на модерна Европа от класическата редица по теория на знанието по време на Просвещението, която започва с Джон Лок, Джордж Бъркли и Дейвид Хюм. Той е сред най-влиятелните мислители в историята на западната философия. Неговата мисъл оказва силно влияние също и върху формирането и развитието на най-новите философски направления и традиции - феноменология, херменевтика, екзистенциализъм, позитивизъм, постструктурализъм, аналитична философия.

Калининград не е популярна туристическа дестинация, но има какво да се види. Сред забележителностите на този град са Кьонингсберска катедрала, площад Победа, Кьонингбергската крепост, домът на Съветите, катедралата "Исус Спасител", старата пруска зоологическа градина, както и Държавния университет "Имануел Кант". Тук има музей на световния океан, както и още няколко исторически замъка, които напомнят за рицарските времена.

В Калининград е първата крепост на Тевтонските рицари - замъкът Инстербург. Тук се е съхранявала една от най-интересните тайни на 20 век - Кехлибарената стая, подарена на руския цар Петър Велики от пруския крал Фридрих Вилхелм. По време на Втората световна война немците я "опаковат" в дървени сандъци и я скриват в подземието на Кьонингсбергския замък. Те изчезват по време на бомбардировките над града в края на войната и до днес не са намерени.

Главната катедрала на стария град Кьонигсберг е построена през 1333 година. Тя е разрушена през 1944 г. по време на британските въздушни нападения срещу германските войски. Възстановяването на този храм започна едва през 1994 г. с финансовата подкрепа на Германия, Полша и Русия. Днес в катедралата има концертна зала и православен параклис, а тържественото й откриване е през 2005 година.

На града е наречен немският крайцер "Кьонигсберг".

Една от забележителностите на града е Калининградски зоопарк , който e сред най-големите и стари зоопаркове в Русия. Той е открит през 1896 година. В неговата колекция са представени над 315 видове животни, а числеността на живите експонати е над 2264 броя. Калининградският зоопарк едновременно е и ботаническа градина. Забележителността на парка са не толкова животните, колкото редките растения (например Гинко). В зоопарка може да се видят и скулптори на животни: бронзова статуя на лос, каменна статуя на орангутан и други. Входът на зоопарка е украсен с група скулптурни портрети на разни животни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във