Банкеръ Daily

Свят

Калифорния легализира марихуаната, Небраска върна смъртното наказание

В страната на неограничените възможности, където пряка демокрация и граждански права не са предизборни лозунги, избирателите гласуваха на 155 референдума.

Най-разпространеното допитване бе за разрешение пълнолетни хора да могат съвсем законно да отглеждат, купуват и консумират продукти от марихуана и канабис. Калифорния, Масачузетс и Невада подкрепиха легализиране на употребата й за развлекателни цели според прогнозните резултати. Флорида, Арканзас и Северна Дакота пък одобриха използването на марихуана за медицински цели. Според резултатите вече почти половината от 50-те американски щати одобряват „тревата“ за медицински цели. Тази законова промяна ще засегне над 60 млн. американци.

Жителите на Небраска гласуваха за връщане на смъртното наказание, след като миналата година местният парламент го отмени. Вотът е огромна загуба за противниците на смъртното наказание, защото Небраска е първият традиционно консервативен щат, забранил смъртното наказание, от четири десетилетия насам. През 1973 г. това направи Северна Дакота. Последният щат, забранил смъртната присъда, беше Мериленд през 2013 г. В Оклахома гласуваха за промяна в конституцията на щата, забраняваща да се счита смъртното наказание за жестоко или необичайно наказание.

В Колорадо хората подкрепиха правото на нелечимо болните хора да изберат смъртта пред страданието. „Подпомогнатото самоубийство“ ще става чрез специален препарат.

Чрез референдума Аризона стана първият щат, който гласува за увеличаване на минималната надница от 12 на 13,50 долара. Тази мярка също изисква работодателите да осигурят платен болничен на работниците. Повишаването на минималната надница бе прието и в щатите Вашингтон, Колорадо и Мейн.

В Мейн и в Невада гласуваха за въвеждане на по-твърди мерки срещу купувачите на оръжие. В щата Вашингтон се гласува за забрана на отделни лица, представляващи изключителен риск, да притежават оръжие. В същия щат избирателите обмислят и въвеждането на данък върху емисиите на въглероден диоксид в атмосферата.

В щата Алабама гласуваха по 11 въпроса - от финансирането на парковете с бюджетни средства до установяване на възрастта, на която може да се заема избираема длъжност. Според една от инициативите се предвижда пивоварните компании да съобщават данни за лицата, закупуващи големи партиди бира.

Facebook logo
Бъдете с нас и във