Банкеръ Daily

Свят

Калифорния и Ню Йорк ще изгубят места в Конгреса на САЩ

Резултатите от преброяването на населението ще повлияят на разпределението на местата в Камарата на представителите в Конгреса на САЩ. В резултат на това  там ще отслабне влиянието на щатите от Запада и Североизтока. За това съобщава  вестник The Wall Street Journal.

През периода от 2010 до 2020 година населението на САЩ се е увеличило със 7.4 процента. При това в южните щати, към които, се отнася и Тексас, този ръст достига 10.2%, докато в същото време в Калифорния и в североизтока, в това числа, и в Ню Йорк, този показател е два пъти по-нисък.

Дотолкова, доколкото местата в Камарата на представителите се разпределят в зависимост от броя на населението на всеки щат, то, както се очаква, Калифорния и Ню Йорк ще загубят по едно място, а Тексас ще спечели още две на следващите избори. Освен това, по едно място ще загубят и Илинойс, Мичиган, Охайо, Пенсилвания и Западна Вирджиния. В същото време по едно място ще получат Колорадо, Флорида, Монтана, Орегон и Северна Каролина. Окончателните резултати от преброяването ще бъдат публикувани през август, след което ще започне преразпределение на избирателните окръзи.

Засега не е ясно, как ще повлияят измененията в разпределението на населението на политическата ситуация в страната. Много от тези щати, които ще получат допълнителни места, традиционно се считат за крепост на републиканците, а тези, които ще изгубят места  - на демократите. Но населението на Тексас в последните няколко години е нараствало именно за сметка на миграцията от Калифорния. По тази причина политическите предпочитания в този щат значително са се пренасочили към демократите.

В намиращия се на североизток, и традиционно демократически настроен щат Пенсилвания, победата на изборите през 2020 година за малко не беше спечелена от републиканеца Доналд Тръмп.

 

Камарата на представителите на САЩ 

(United States House of Representatives или съкратено The House) е долната камара на Конгреса на САЩ. В нея всеки щат е представен пропорционално на населението си и има право на поне един представител (конгресмен). Общият брой на представителите е определен да бъде 435. Мандатът на всеки представител е две години, но той има право да бъде преизбиран неограничен брой пъти.

Съставът и правомощията на Конгреса са установени от член първи на американската конституция. От създаването си през 1789 г. всички представители са пряко избирани. В днешно време, освен 435-те представители има допълнителни 6 представители без право на глас, с което общият брой на членовете на Конгреса става 441. 

Камарата на представителите е натоварена с отговорността да приема федералното законодателство, а законите се изпращат за разглеждане от президента на САЩ след съгласуване със Сената. Камарата има и изпълнителна власт: тя инициира всички закони, импийчва федерални служители и избира президент в случай, че никой кандидат не получи мнозинство след избори. Камарата провежда събранията си в южното крило на Капитолия на САЩ.

Ръководителят на Камарата на представителите се нарича говорител. Той се избира от членовете на Камарата, което означава, че по традиция той е и водач на партията с мнозинство.

Facebook logo
Бъдете с нас и във