Банкеръ Daily

Свят

Какво ще си говорят Путин и Ким във Владивосток

Роби Грамър, Форин полиси

Севернокорейският лидер пристигна обнадежден на руска земя

От отдавна руският президент Владимир Путин има амбицията отново да превърне страната си в център на световната дипломация и най-вече да се възползва от слабостта на Съединените щати там, където е възможно. След като преговорите на американския президент Доналд Тръмп със Северна Корея не постигнаха успех, Путин ще се възползва от шанса си утре, когато ще се срещне за първи път със севернокорейския лидер Ким Чен Ун.

Срещата между руския и севернокорейския лидер представлява ново и усложняващо ситуацията развитие за рисковата дипломация на Тръмп с Ким след провала на срещата между двамата лидери през февруари.

Путин и Ким ще се срещнат в руския далекоизточен град Владивосток на 25 април, непосредствено преди посещението на Путин в Китай, насрочено за 26 и 27 април.

За Ким срещата е изгодна възможност да пробва за пукнатини в международното единство за денуклеаризацията на Северна Корея и да демонстрира пренебрежение към Вашингтон след задънването на преговорите за ядрената програма и санкциите. За Путин тя е пореден шанс да демонстрира дипломатическата тежест на Русия по отношение на международните приоритети на САЩ след успехите в мирните преговори за Афганистан и сирийския конфликт.

"Русия не желае да бъде загърбвана от каквито и да било преговори за Северна Корея, тя иска да бъде играч", коментира пред "Форин полиси" Джун Пак, експертка по Северна Корея в Института "Брукингс" и бивша висша анализаторка на ЦРУ.

Северна Корея засили натиска над администрацията на Тръмп през последните дни чрез провокации на ниско ниво. В изявления на висши представители на Пхенян последователно американският държавен секретар Майк Помпео и съветникът на Тръмп по националната сигурност Джон Болтън бяха обвинени в "незрялост" и "безсмислени" призиви, но самият американски президент не бе засегнат в критиките.

Русия играе второстепенна роля спрямо Китай в подпомагането на режима на Ким чрез ограничени доставки на хранителна помощ и приемането на хиляди севернокорейски работници, които изпращат пари на нуждаещото са от чуждестранна валута правителство в Пхенян.

Пак не очаква срещата между Путин и Ким да доведе до големи промени във водените в момента ядрени преговори. "Русия няма водеща роля в случващото се в Североизточна Азия. Руснаците обикновено следват китайската линия - смята тя. - Те няма да влязат в противоречие помежду си."

Русия играеше ключова роля в шестстранните преговори през 2003 г. - поредното дипломатическо усилие за прекратяване на севернокорейската ядрена програма, в което участваха САЩ, Китай, Южна Корея, Япония и Русия. Опитът им завърши без успех.

Бащата и предшественик на Ким Чен Ун начело на Северна Корея, Ким Чен Ир, се срещна с тогавашния руски президент Дмитрий Медведев в Сибир през 2011 г. и това бе последната среща между севернокорейски и руски лидер. Руският външен министър Сергей Лавров се срещна с Ким през май 2018 г. в Пхенян в навечерието на първата среща между Ким и Тръмп. Оттогава руски и севернокорейски представители на по-ниско ниво постоянно разменят визити.

Преди срещата между Путин и Ким пратеникът на Държавния департамент за Северна Корея Стивън Бигън посети Москва на 17 и 18 април. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пък съобщи, че Фиона Хил, главният съветник за националната сигурност за Русия на Тръмп, също е била в руската столица. Съветът за национална сигурност не предостави допълнителни детайли за пътуването й.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във