Банкеръ Daily

Свят

Какво се случва с дългосрочния бюджет на ЕС?

Следващият дългосрочен бюджет на ЕС трябва да влезе в сила от началото на 2021 г., но опасността от забавяне на приемането му поставя под въпрос финансовата подкрепа за селските стопани, регионите и много други. Комисията по бюджети на ЕП ще гласува тази седмица призив за извънредно удължаване на действието на всички програми на ЕС след края на 2020 г.

Председателят на Парламента Давид Сасоли и лидерите на политическите групи ще обсъдят във вторник новото предложение на Комисията за дългосрочния бюджет с председателката на Комисията Урсула фон дер Лайен. Предложението ще бъде тема на дебат на целия Парламент и по време на следващото пленарно заседание на 13 май.

Миналата седмица Фон дер Лайен обяви, че Европейският съюз не бива да изоставя амбициите си за нетно нулеви въглеродни емисии до средата на този век заради икономическите трудности, причинени от коронавируса.

"Докато сега планираме бавно да се върнем на работа и да инвестираме милиарди евро да рестартираме нашата икономика, трябва да избегнем да се върнем към стари, замърсяващи навици. Вместо това, трябва да се изправим по-добри от тази пандемия. Можем да направим обществото и планетата ни по-здравословни, като инвестираме във възобновяема енергия, като караме чисти коли, като реновираме къщите ни и ги направи по-енергийно ефективни. Като купуваме устойчиво отгледана храна, като употребяваме повторно материалите, вместо да ги хвърляме, или като произвеждаме стомана по нисковъглеродни технологии. Това е есенцията на европейската Зелена сделка", смята председателката на Еврокомисията. 

Фон дер Лайен е изправена пред трудна битка с националните правителства, които са разединени по разпределението на приходите и разходите в евробюджета, а и част от тях искат Зелената сделка да бъде отменена или отложена заради разходите за икономическо възстановяване след рецесията, която пандемията се очаква да предизвика.

Европейският парламент настоява за бюджетна реформа за периода след 2020 г., която да съответства на политическите му ангажименти и амбиции за бъдещето на ЕС и да гарантира непрекъснатостта на основните политики на ЕС, като например регионалната и селскостопанската политика. Този бюджет също така трябва да даде възможност на ЕС да се справи с бъдещите предизвикателства с цел постигане на по-силна и по-устойчива Европа. Ресурсите на дългосрочния бюджет за настоящия  период от 2014 г. до 2020 г. възлизат на 1 087,2 милиарда евро по текущи цени (или 963,5 милиарда евро по цени от 2011 г.).

Бюджетът на ЕС е преди всичко инвестиционен бюджет и не може да отчита бюджетен дефицит, което го прави уникален. Около 93% от бюджета на ЕС представляват средства за подпомагане на гражданите, регионите, градовете, селските стопани, университетите и предприятията. От друга страна административните разходи представляват по-малко от 7% от общия бюджет на ЕС. Членството в единния пазар носи допълнителни икономически ползи, по-специално за държави членки, които разчитат в голяма степен на международната търговия.

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във