Банкеръ Daily

Свят

Какво прави Брюксел, за да пребори коронавируса?

Фокусът е върху разработването на профилактична ваксина за предотвратяване на заболяването и терапевтична ваксина за лечение. 

Европейският съюз излезе с координиран отговор, за да помогне за справяне с настоящата криза. Финансирането на научноизследователски и иновационни проекти за намиране на лек за Covid-19 е жизненоважна част от този план.

Фокусът е върху разработването на профилактична ваксина за предотвратяване на заболяването и терапевтична ваксина за лечение. Въвеждат се ускорени регулаторни процедури, така че безопасни, ефективни и висококачествени лекарства да могат да бъдат пуснати на пазара възможно най-скоро.

Евродепутатите обаче настояват за по-широк достъп до лекарства на достъпна цена.

Изследвания и ваксини

ЕС инвестира сериозно в научни изследвания от началото на огнището: стотици милиони евро бяха мобилизирани в изследователски проекти за   коронавирус чрез програмата на ЕС „ Хоризонт 2020 “. Безвъзмездните средства отиват за проекти, вариращи от диагностика, лечение, ваксини, епидемиология и готовност и реакция към поведението и социално-икономическите, производствените и медицинските и цифровите технологии.

Като част от стратегията си на ЕС за ваксините Covid-19 , Европейската комисия досега е постигнала споразумения с шест фармацевтични компании - AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica NV, BioNTech-Pfize, CureVac и Moderna - което ще позволи на държавите-членки да купуват ваксини веднага щом им бъде издадено разрешение за пазара.

След положителната научна препоръка от Европейската агенция по лекарствата и одобрение от държавите-членки, Европейската комисия даде условно разрешение за пускане на пазара на ваксината BioNTech и Pfizer на 21 декември 2020 г. Това проправи пътя за страните от ЕС да започнат да ваксинират от 27 декември. На 6 януари 2021 г. е разрешена втора ваксина, разработена от Moderna .

Комисията също така беше подготвила списък с ключови стъпки, които държавите-членки трябва да предприемат, за да бъдат готови бързо да разпространяват и разполагат ваксините, след като са готови.

Европейската комисия заяви, че е готова да ускори разрешаването на ваксината BioNTech и Pfizer, след като Европейската агенция по лекарствата я одобри . Това ще позволи на всички 27 държави от ЕС да започнат да ваксинират едновременно.

На 25 ноември Европейската комисия представи нова фармацевтична стратегия на ЕС, за да направи ЕС по-устойчив в бъдеще, който ще извлече поуки от настоящата криза.

Европейска агенция по лекарствата: Стъпки за оценка и одобрение на ваксини Covid-19

1.Заявление за разрешение за пускане на пазара: разработчиците на ваксини представят резултатите от всички тестове на регулаторните органи в Европа по лекарства

2.Експерти от Европейската агенция по лекарствата извършват научна оценка на ваксините

3. Пандемичната работна група на агенцията дава възможност на страните от ЕС и Комисията да предприемат бързи и координирани регулаторни действия по разработването, безопасността и мониторинга на леченията и ваксините Covid-19

4. Европейската комисия прави преглед на научното становище на агенцията и дава разрешение за търговия в целия ЕС

5. Националните власти вземат решение за въвеждането на одобрени ваксини и политики за ваксинация

Facebook logo
Бъдете с нас и във