Банкеръ Weekly

Свят

Какво мислят обикновените хора за "тройката" кредитори?

През декември 2013 г. Европейският парламент започна публична дискусия в социалната мрежа LinkedIn за доклада за социалните аспекти на реформите, осъществявани от "тройката" кредитори (Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд) в четирите държави, които получиха спасителни заеми - Гърция, Ирландия, Португалия и Кипър. Целта на инициативата бе да представи мненията и идеите на гражданите във финалния доклад за действията на "тройката", който беше гласуван от Европейския парламент на 13 март.

"Коментарите от Гърция ме шокираха най-много", казва докладчикът по темата Алехандро Серкас от Испания. "Трудно ми е да избера само един, всички създаваха представа за социално цунами", коментира Серкас.

В крайният текст са намерили място голяма част от тревогите на обикновените хора. Някои от тях споделят, че е било нарушено правото им на достъп до здравни грижи и най-основните лекарства. Други споделят възмущението си как е възможно да бъде извършено такова безумие, за да консолидира банковия сектор и да си намали публичния дълг.

"Искам да подчертая, че във всички коментари личеше голяма лична ангажираност и взаимно уважение - това беше най-голямото постижение", казва още докладчикът Алехандро Серкас. Той определя участието на социалните медии в дискусията като ценен опит. "Отварянето на нови пътища за комуникация е много полезно не само за да разберем какво мислят гражданите, но и за да се научим да изразяваме нашите политически дебати на езика на ежедневието. По тези причини смятам, че експериментът ще бъде много полезен за бъдещите членове на ЕП", подчертава Серкас.

Facebook logo
Бъдете с нас и във