Банкеръ Daily

Свят

Какви са шансовете ЕС и САЩ да се сдобрят?

Джо Байдън

Европа и Америка са традиционни съюзници, но по време на управлението на Доналд Тръмп САЩ често действаха едностранчиво и се оттеглиха от редица договори и международни организации.

Брюксел ще призове Съединените щати да се възползват от възможността, която се отваря "веднъж на поколение", да сформират нов глобален алианс, за да загърбят напрежението от ерата на Тръмп и да отговорят на "стратегическото предизвикателство", поставено от Китай.

Заемането на президентския пост в САЩ от Джо Байдън на 20 януари се разглежда от ЕС като възможност за нов старт в сътрудничеството. На 2 декември 2020 г. Европейската комисия предложи нова програма за трансатлантическо партньорство, в която се предлага съвместни действия по множество въпроси. Съветът също потвърди значението на сътрудничеството в заключенията си на 7 декември.

Европарламентът очаква с надежди новата страница в отношенията между ЕС и САЩ. Председателят на институцията Давид Сасоли написа в Tуитър на 7 ноември по повод на резултатите от президентските избори в САЩ: „Светът се нуждае от здрави отношения между Европа и САЩ, особено в тези трудни времена. Очакваме с нетърпение да работим заедно в борбата с COVID-19, промените в климата и растящото неравенство“.

И ЕС, и САЩ могат да спечелят от по-тесни връзки, но са изправени пред много предизвикателства и трудности.

Коронавирусът

Въпреки че COVID-19 е световна заплаха, Доналд Тръмп реши да оттегли САЩ от Световната здравна организация. ЕС и САЩ биха могли да обединят усилия за разработването и дистрибуцията на ваксини, тестове и лечения, както и за превенцията, засилване на готовността и реагиране на здравни кризи.

Климатичните изменения

ЕС и САЩ биха могли заедно да окажат натиск за амбициозни споразумения на срещите на ООН тази година за климата и биоразнообразието, да си сътрудничат за развитието на зелените технологии и да създадат съвместно световна регулаторна рамка за финансиране на устойчиви икономически дейности.

Технологии, търговия и стандарти

През годините ЕС и САЩ са имали търговски спорове по теми като генетично модифицираните храни и говеждото месо, третирано с хормони. Премахването на пречките пред търговията обаче би било от полза за всички. През 2018 г. Доналд Тръмп наложи мита върху стоманата и алуминия, което пък накара ЕС да отговори с мита върху американски продукти. Идването на Джо Байдън е нов шанс за конструктивни преговори.

ЕС и САЩ биха могли да си сътрудничат за реформирането на Световната търговска организация, за защитата на ключови технологии и за разработване на нови регулации и стандарти. В момента САЩ блокира механизмите за разрешаване на междудържавни спорове в рамките на организацията.

Европейската комисия предлага също така съвместна работа по предизвикателства в областта на цифровия пазар като справедливо облагане и борба с изкривяването на пазара от големите компании. Много от водещите дигитални компании са базирани в САЩ, което прави въпроса за облагането им особено чувствителен.

Външни работи

ЕС и САЩ споделят ангажимент за укрепването на демокрацията и правата на човека по света. Заедно те могат да утвърдят многостранната система на отношения по света. По някои теми обаче съществуват спорове за пътя напред.

Подходът към Китай е един от сложните въпроси. Администрацията на Доналд Тръмп заложи на конфронтация, докато ЕС акцентира върху дипломацията. През декември 2020 г. бе договорено споразумение за защита на инвестициите между ЕС и Китай. Договорът в момента се разглежда от Европейския парламент – неговото съгласие е нужно, за да влезе текстът в сила. Новата администрация във Вашингтон е шанс за по-добра координация спрямо Китай.

Иран също е тема, по която ЕС и САЩ имат различия. Те участваха в сключването на споразумение за ядрената програма на Техеран, за да спрат сдобиването на иранците с ядрено оръжие, но през 2018 г. Доналд Тръмп оттегли САЩ от договора. Встъпването на нов президент позволява да се търси общ подход.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във