Банкеръ Daily

Свят

Каква ще е политиката на Тръмп към Куба след смъртта на Кастро?

Смъртта на 90-годишния Фидел Кастро, който от 10 години е извън активната политика в Куба, няма да е решаваща за икономиката на страната. Много по-сериозно отражение може да дадат действията на Доналд Тръмп, когато влезе в Белия дом през януари, пише Ройтерс.

Неизвестността за плановете на новия президент съпровожда и отношенията с Куба и притеснява хиляди американци, предприели бизнес начинания след началото на нормализирането на отношенията със САЩ преди две години. След десетилетия на икономическа блокада сега полети и круизни кораби потеглят от няколко града в САЩ, а броят на гостуващите американци се увеличи за година с 50%. Днес в Хавана трябва да пристигне първият редовен самолетен полет от САЩ. В услугата Airbnb за настаняване на туристи в частни жилища има над 300 кубински адреса.

Републиканците, които след изборите на 8 ноември контролират двете камари на Конгреса и Белия дом, може да сложат спирачка на всичко това. "Няколко големи европейски инвестиционни групи ме помолиха да пренеса "магията на Тръмп" в Куба", написа Тръмп през 1999 г. в коментар в "Маями Хералд", подкрепящ ембаргото. "Инвестициите ми в Куба директно биха субсидирали потискането на кубинския народ. По-добре да изгубя милионите, които бих спечелил, отколкото да изгубя себеуважението си."

В края на предизборната кампания Тръмп е успокоявал симпатизантите си от кубински произход във Флорида, че твърдо е против режима на Кастро и че ако го изберат, ще закрие посолството на САЩ в Хавана. "Ще отменя всички отстъпки, които Барак Обама направи на режима на Кастро, докато в Хавана не отговорят на изискванията ни. Не на моите - на нашите изисквания", заяви той през септември. Бъдещият вицепрезидент Майк Пенс зае същата позиция, като заяви, че решенията на Обама ще бъдат анулирани, докато няма "реална политическа и религиозна свобода" в Куба.

При новината за смъртта на символа на кубинската революция от 1959 г. Обама заяви, че "историята ще произнесе присъдата за огромното влияние на тази фигура върху народа и света около него", както и че САЩ "подават ръка за приятелство".

Тонът в реакцията на Тръмп бе на противоположния полюс. Той нарече Фидел Кастро "брутален диктатор, който потискаше собствения си народ почти 6 десетилетия". "Наследството на Кастро са отряди за разстрел, кражби, невъобразимо страдание, бедност и отхвърляне на фундаментални човешки права."

Отмяната на ембаргото е в ръцете на Конгреса, а повечето от действията по сближаване на САЩ и Куба бяха взети с административни решения на Обама, които следващият обитател на Белия дом може да отмени без проблеми. А бъдещият президент вече каза, че администрацията му "ще стори всичко възможно" да увеличи свободата и просперитета на кубинския народ след смъртта на Фидел Кастро.

Facebook logo
Бъдете с нас и във