Банкеръ Daily

Свят

Как ще опазим личните си данни в условия на епидемия?

Гражданите се нуждаят от защита на личните данните и предпазни мерки за поверителност по отношение на новите приложения за смартфони, използвани за справяне с разпространението на пандемията. Евродепутатите заявиха по време на днешния пленарен дебат, че че заедно с други мерки, свързани с COVID-19, като социално дистанциране, маски и тестове, приложенията за проследяване на контакти могат да помогнат за справяне с разпространението на пандемията.

Въпреки това повечето членове на Европарламента изтъкнаха, че трябва да се гарантира безопасността на личните данни и личния живот на гражданите, когато става въпрос за използването на тези приложения. Повечето държави от общността вече са пуснали или възнамеряват да пуснат мобилно приложение за проследяване, предназначено да проследява лица, които са заразени или са изложени на риск от заразяване с вируса.

Евродепутатите подчертаха, че приложенията за проследяване трябва да бъдат наистина доброволни, недискриминационни и прозрачни. Използването на приложението трябва да бъде строго ограничено до проследяване на контакти и данните трябва да бъдат изтрити веднага щом ситуацията позволява. Те също подчертаха необходимостта от координиран подход при разработването и използването на приложенията, за да се гарантира тяхната трансгранична оперативна съвместимост.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във