Банкеръ Daily

Свят

Как "Хамас" спаси Нетаняху

Голямата промяна в Израел се отложи

Израелска полиция пред джамията "Ал Акса" (АА)

В ивицата Газа и Израел пак се проля кръв. Минат – не минат няколко години и обстрелът с ракети от палестинския анклав се подновява, последван от въздушните удари на израелската авиация. Последва примирие, след него ще има затишие, а роднините на загиналите ще ги оплакват. Един човек обаче спечели от кризата – израелският премиер Бенямин Нетаняху.

 

След проведените на 23 март четвърти поредни парламентарни избори в Израел, Нетаняху не успя да състави правителство, въпреки че партията му "Ликуд" спечели най-много места в Кнесета. Точно по това време започна изграждането на национална коалиция под водачеството на светски ориентирания центрист Яир Лапид и представителя на религиозната десница Нафтали Бенет. Почти бяха готови със съставянето на кабинет, включващ за първи път израелски евреи и израелска арабска ислямистка партия.

На 9 май, непосредствено преди разразяването на последния конфликт, вестник "Аарец" излезе с водещо заглавие "Коалиционни преговори в Израел: Партията на Бенет очаква да състави правителство тази седмица след среща с ислямистки лидер". По-нататък бе описано как Бенет се е срещнал с

председателя на Обединената арабска листа Мансур Абас,

което дава шанс за формиране на правителство и край на продължилия две години политически блокаж в Израел.

Ръководената от Мансур Абас Обединената арабска листа, известна и с името "Раам", е ислямистко движение на израелските араби, споделящо общи корени в политическия ислям като движението "Хамас". Разликата е, че Листата не проповядва насилие, признава държавата Израел и е фокусирана върху осигуряването на повече ресурси и възможности (включително повече полиция и работни места) за израелските араби и по-специално - за бедуините мюсюлмани.

Така се получи, че след като нито Нетаняху, нито опозиционерите успяха да съберат гласове за кабинет, със скромните си четири места в Кнесета Мансур Абас се оказа ключов играч в израелската политика.

За първи път щеше да се формира правителство, включващо десни ционистки партии, подкрепящи еврейските заселници в палестински земи, леви прогресивни светски партии, проислямистка арабска партия и светски арабски партии.

Това щеше да е наистина исторически прецедент в израелската политика. Израел щеше за първи път да бъде управляван от истинска коалиция на националното единство, която да сложи край на 12-годишното властване на Нетаняху и да отправи сериозно предизвикателство към позициите на "Хамас", че единствената надежда за израелските араби е

унищожаването на еврейската държава.

Ивицата Газа (Ройтерс)

Точно такъв развой не биха желали да допуснат нито "Хамас", нито политическите среди в Израел, капитализиращи конфронтацията. Още преди разгарянето на конфликта в израелските медии се появиха предупреждения, че Нетаняху – за когото е жизненоважно да запази властта (в противен случай може да влезе в затвора, ако бъде осъден по воденото срещу него дело за корупция) – би могъл да възпламени ситуацията до такава степен, че съперниците му от десния спектър да се откажат от намеренията си за нов министър-председател и ново правителство. И...

точно това се случи на третия ден

след разгарянето на кризата. Нафтали Бенет се уплаши да влезе в коалиция с арабска партия, а Мансур Абас беше поставен от "Хамас" в неудържимата ситуация да изглежда така, сякаш си сътрудничи с израелските евреи, тероризиращи палестинците от Йерусалим до ивицата Газа. И преговорите за съставяне на алтернативна коалиция се провалиха.

Макар че е трудно Нетаняху директно да бъде уличен в раздухването на пожара, критиците му изтъкват провокативните действия на израелската полиция срещу протестите на араби в Йерусалим. И по-специално - около джамията "Ал Акса" в деня на последната, най-важна петъчна молитва преди края на свещения месец Рамазан.

Министърът, който отговаря за полицията, е известен привърженик на Нетаняху от партията "Ликуд". А напрежението в Йерусалим беше подклаждано непрекъснато от

крайнодесни еврейски екстремисти,

свързани с Религиозната ционистка партия, която е съюзник на израелския премиер.

От своя страна, лидерът на "Хамас" Яхия Синвар изглежда реши, че като засипе Израел с ракети точно в разгара на еврейско-арабските сблъсъци, ще успее най-сетне да овладее изцяло палестинската кауза, отстранявайки конкуренцията от страна на палестинските власти в Западния бряг, Йордания и останалите арабски страни.

Едва ли има конспирация между Нетаняху и "Хамас", но такава не е и нужна – достатъчно е, че интересите им се припокриват. Нещо повече - макар и смъртни врагове,

те не могат един без друг.

За израелския премиер, например, най-важното е да поддържа разцеплението сред палестинците и слабостта на официалните им власти в Западния бряг. Причината е елементарна: по този начин той още дълго време ще може да се оправдава, че палестинците нямат достатъчно авторитетен представител, с когото той би могъл да преговаря за мир. А за "Хамас" е жизненоважно в Израел да не се появи тяхна алтернатива - близка по идеология, но миролюбива - която да изкласи и да стане първата арабска партия, влязла реално в управлението на еврейската държава.

За кратък момент изглеждаше, сякаш в Израел е възможно да се появи нов тип управляваща коалиция, способна да изведе страната от затворения кръг. Това не би могло да стане отведнъж, но поне би представлявало начало на нова тенденция.

Оказа се, че не е съдено да стане, поне засега.

Facebook logo
Бъдете с нас и във