Банкеръ Daily

Свят

Как Чапаев, Швейк и Патока Доналд воюваха с фашистите

В годините на Втората световна война всички - особено руснаците - търсели начин да повдигнат духа на армиите си. Така че героите, вече познати и обичани от войниците, все едно да воюват рамо до рамо с тях.

Чапай

Най-популярният филм в Съветския съюз през 30-е години на миналия век е „Чапаев“. Той е създаден по едноименния роман на Дмитрий Фурманов и излиза на екран през 1934 година. Гледал се от цялото семейство дори по няколко пъти. Децата играели на Чапай, като си майсторели саби и шапки като героя. А в детските компании се намирали „щастливци“, които твърдели, че са гледали „засекретен“ вариант на филма, в който Чапаев не загива, а изплува от водите на Урал.

Тази възможност за „съживяване“ на Чапаев използва режисьорът Василий Петров и създава късометражния (около шест минути) филм „Чапаев е с нас“, чиято премиера е скоро след началото на войната - на 31 юли 1941 година. Какъв е сюжетът?

Чапаев, който през 1919 г. изчезва във водите на Урал, през 1941 г. излиза на срещуположния бряг, а там го срещат червеноармейци танкист и кавалерист. „ Какво, пак ли са дошли немците?“ – пита строго Чапаев, слага си знаменитата шапка, яхва коня и произнася пламенна реч. В нея той изтъква колко добре са въоръжени и облечени войниците и завършва с призива: „Винаги се бийте, както ние се бихме! Или не.. Бийте се още по-добре!...И помнете, бойци – Чапаев е винаги с вас! В атака!“

Филмът има огромен успех и става своеобразен символ на надеждата. „Чапаев е с нас“ бил прожектиран на войниците преди атака за повдигане на духа - задача, с която се справя отлично.

Швейк

Романът „Приключенията на добрия войник Швейк през Световната война“ на Ярослав Хашек е недовършен (авторът умира през 1923 г.) и така не става ясен руският му плен. Е, той е продължен от чешкия писател Карел Ванек (1887-1933) – „Швейк в руски плен“, но малцина го знаят...

Швейк все пак воюва за руснаците – във филма на Сергей Юткевич „Новите приключения на Швейк“, излязъл на екран през 1943 г. Сюжетът е прост: Швейк е призован в хитлеристката армия, но не иска да воюва за фашистите и започва да помага на партизаните. С тях измисля различни начини, за да убият Хитлер, но все става така, че накрая той неволно спасява фюрера, за което получава три Железни кръста. Филмът е създаден по време, когато съветската армия е в настъпление и затова тази сатирична комедия, в която образите на враговете са вдъхновени от известните карикатури на Борис Ефимов и на Кукриниксите, става отлично средство за отпускане на напрежението.

 

Патока Доналд

И популярният герой на Уолт Дисни Доналд Дък се бори с фашизма. Анимационният антинацистки филм „Лицето на фюрера“ разсмива своите зрители не само в Съединените щати, но и в Съветския съюз. Той е създаден от компанията „Уолт Дисни“ през 1942 г., а премиерата му е през 1943 година.

Сюжетът е следният. Военен оркестър, в чийто състав влизат Химлер, Гьобелс, Мусолини и други известни политически фигури от оста Рим-Берлин-Токио, марширува по улиците на малко градче, украсено със свастики. Гръмките звуци събуждат Патока Доналд, той излиза от къщи, хващат го и го пращат да работи във военен завод. Там той трябва да се труди 48 часа на ден и постоянно да вика „Хайл Хитлер“ и да вдига ръка за поздрав на появяващите се тук и там портрети на фюрера. От нервното изтощение Патока започва да сънува кошмари. Като се събужда, дори сянка, падаща от Статуята на свободата, му се струва хитлеристки поздрав. В този момент става ясно, че Доналд Дък е американец, а всички предишни събития са били кошмарен сън. В началото цензорите спрели филма заради кадрите със сянката на Статуята на свободата, приличаща на вдигната ръка за фашистки поздрав, а по-късно те били изрязани. В Съветския съюз филмчето се гледало без проблеми.

Естествено, ако правехме класация с антифашистки филми, на първо място би трябвало да сложим „Великият диктатор“ на великия Чарли Чаплин - режисьор, продуцент, сценарист, композитор и изпълнител на главната роля във филма с премиера на 15 октомври 1940 година. За съжаление правителствената комисия, на която е изпратен в СССР, не го одобрява и не го пуска за разпространение. Парадоксалното е, че и в Съединените щати Чаплин си създава политически проблеми покрай филма.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във