Банкеръ Daily

Вебер разкритикува Ципрас

Как българите да разберат гърците, когато са по-бедни от тях?

Остри критики към премиера Алексис Ципрас отправи председателят на групата на Европейската народна партия в Европейския парламент Манфред Вебер по време на срещата на Европарламента.

Той обвини гръцкото правителство в унищожаване на доверието в Европа.

"Губите доверието на Европа. Запазването на достойнството изисква честност. Знаем какво е положението на хората в България. Как може Гърция да очаква солидарност от страни като България, когато поне в пет държави от ЕС, включително в България, жизненият стандарт е по-нисък?", обърна се Вебер към гръцкия премиер и допълни: Мислите ли въобще за тези хора?

"И още за честта – честта на другите в Европа. Когато говорите за подстрижка на дълга, моля ви, не лъжете хората. Защото тази подстрижка на дълга няма да я платят чуждестранни финансови институции, банки, някакви си финансови пазари. Преструктурирането ще бъде платено от Португалия с 3.5 милиарда евро и от Испания с 24 милиарда евро. Ще плаща някой земеделец от Португалия, медицински сестри от Словакия, администратор от Хелзинки", посочи председателят на Европейската народна партия.

Той припомни, че при първата си реч през февруари Ципрас е обещал да представи програма с реформи, но до днес няма конкретни предложения от страна на Гърция. "Вие унищожавате доверието в Европа, останалата част от Европа ви няма вече доверие", каза още Вебер.

Facebook logo
Бъдете с нас и във