Банкеръ Daily

В условия на криза

Как Брюксел ще гарантира независимостта на съдебната власт?

Дидие Рейндерс

Епидемията от коронавирус доведе до промени, за които страните членки не са готови. Евроинституциите търсят баланса и се опитват да контролират икономическите и социални процеси. За да функционира общността трябва да се гарантира независимостта на съдебните системи. Това обаче не се отказва толкова лесно.

Комисията на Европейския парламент по правни въпроси обсъди миналата седмица въздействието на COVID-19 върху функционирането на съдебната система и ситуацията в Полша и Унгария с еврокомисаря Дидие Рейндерс. Еврокомисарят подчерта, че настоящата криза в здравеопазването има голямо влияние върху ускоряването на цифровия преход, особено в сектора на съдебното право и дружественото право. Той обясни, че продължава работата по ключови законодателни досиета, като колективната защита, и увери евродепутатите, че изкуственият интелект и стратегията за данните остават основен приоритет за Еврокомисията. С нарастването на случаите на несъстоятелност и съкращенията, свързани с коронавируса, членовете на ЕП заявиха, че се опасяват от засилен натиск и забавяне на съдебните производства и подчертаха необходимостта от подкрепа на националните правителства в цифровизацията на съдебните системи.

Какво се случва в Полша и Унгария

ЕК води срещу Полша няколко наказателни процедури и задейства срещу Варшава чл. 7 от Договора за ЕС. Тази част от договора предвижда възможност за лишаване от право на глас в ЕС, ако мнозинството от държавите в Общността подкрепят налагането на такова наказание заради постоянна заплаха за върховенството на закона. Конкретно става въпрос за закон, който влезе в сила в средата на февруари. Той предвижда, че съдиите могат да бъдат изправени пред глоби, понижаване или уволнение, ако поставят под въпрос правомощията за вземане на решения или законността на друг съдия, състав или съд. Също така на съдиите се забранява да бъдат политически активни. Според Европейската комисия случващото се в Полша "може да причини сериозни и непоправими щети на правния ред в Европейския съюз".

Премиерът на Унгария Виктор Орбан миналата седмица изпрати писмо до партийните лидери на дясноцентристката Европейска народна партия (ЕНП), в което обвинява както политическите си противници, така и съюзниците си в разпространението на фалшиви новини за приетия от Унгария закон, даващ възможност на правителството  да управлява с укази за неопределено време. В края на март парламентът на Унгария одобри правото на Виктор Орбан да "прескача" институцията за вземането на всички важни решения. Конституционният съд, в който Орбан има доверени лица, е основният орган, който може да преразглежда тези решения. Миналата година пък Европейската комисия реши да сезира Съда на Европейския съюз заради унгарския закон "Спрете Сорос", който инкриминира подкрепата на търсещи убежище чужденци.

"Неправителствените организации са агресивни, плуват в пари и имат международна мрежа зад гърба си", предупреди той, като индиректно атакува милиардера Джордж Сорос.

Заради ситуацията в тези две държави ЕК ще следи отблизо положението на върховенството на закона във всички държави членки и ще публикува доклад по темата през септември. Евродепутатите подчертаха, че върховенството на закона е от съществено значение за правилното функциониране на съдебната система в ЕС и изразиха опасенията си във връзка със ситуацията в страни като Полша и Унгария, които използват кризата, за да въведат мерки, които отслабват демокрацията, представляват заплаха за правосъдната система и възпрепятстват свободата на словото.

Проследяващи мобилни приложения, защита на данните и изкуствен интелект

Евродепутатите отправиха към еврокомисаря Рейндерс за това как Европейската комисия ще гарантира законността и оперативната съвместимост на мобилните приложения за проследяване, защитата на личните здравни данни и анонимността на потребителите, както и за възможностите новите технологии като изкуствен интелект да бъдат използвани за възстановяване от кризата, едновременно с това гарантирайки високите стандарти и ценности на ЕС. Еврокомисарят подчерта, че наскоро издадените насоки за оперативна съвместимост напълно съответстват на правилата за защита на данните.

Евродепутатите също така отправиха питане дали неотдавнашното решение на германския конституционен съд относно законността на европейската парична политика може да застраши правната система на ЕС и да създаде прецедент в контекста на COVID-19, а Рейндерс увери евродепутатите, че решението ще бъде разгледано много внимателно от Европейската комисия и че върховенството на правото на ЕС има предимство. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във