Банкеръ Daily

Свят

Качински: Полша няма да напуска Европейския съюз

Полша няма намерение да напуска Европейския съюз. Никой адекватен политик не би тласнал Полша към подобна промяна. Излизането ни от ЕС е фалшива новина, използвана от опозицията, обяви лидерът в сянка Ярослав Качински, цитиран от Bloomberg.

Уверенията на Качински идват, след като в последните се отвори широко поле за конфронтация между Полша и Европейския съюз - на 7 октомври Конституционният съд на Полша потвърди несъответствието на правилото за доминиране на европейското право над разпоредбите на конституцията на страната. Това решение предизвика нова вълна от критики от страна на Брюксел и разговори за възможността Полша да бъде лишена от средства от европейските фондове.

Ярослав Качински е на мнение, че решението на полския съд е в защита на суверенитета на страната, но политикът уточни, че самият той подкрепя членството в ЕС. Това мнение се споделя от мнозинството поляци, което гарантира, че Полша няма да напусне Европейския съюз.

Качински съобщи, че планира да напусне поста вицепремиер в полското правителство през 2022 г., за да се съсредоточи върху подготовката на партията си за следващите общи избори.

Нидерландия реагира най-остро на решението на Конституционния съд на Полша, като призова страната да бъде лишена от 36 милиарда евро, които следва да получи по Механизма за възстановяване и устойчивост. Европейският парламент също настоява Европейската комисия да заеме твърда позиция по отношение на Полша.

Въпреки това Ярослав Качински смята, че рано или късно парите за възстановяване ще бъдат отпуснати.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във