Банкеръ Daily

Свят

Журналистите трябва да бъдат защитени от посегателства, обяви Европарламентът

Политическите групи в Европейския парламент изразиха единодушно становище, че журналистите трябва да бъдат защитени от посегателства, както и че извършителите и поръчителите трябва да отговарят пред закона. Въпросът със свободата на словото бе отново обсъден от ЕП по повод Международния ден за прекратяване на безнаказаността на престъпленията срещу журналисти.

Където няма свобода на словото, няма демокрация, заяви Тути Тупурайнен от името на финландското председателство на Съвета на ЕС. Тя добави, че често разследването на посегателствата срещу журналисти не се водят задълбочено и не дават резултат. По нейните думи безнаказаността е основната причина за проявите на автоцензура. Длъжни сме да защитим журналистите от натиск и нападения, заяви председателството.

Еврокомисарят Джулиан Кинг посочи, че свободата на изразяване е основно човешко право. Сигурността на журналистите не е защитена дори в Европа, добави той. Кинг отбеляза, че Европейската комисия предлага от 2021 г. да има европейски бюджет за разследваща журналистика. Държавите в ЕС са длъжни да защитават журналистите и да разследват нападенията срещу тях, допълни еврокомисарят.

Парламентарната група на Европейската народна партия (ЕНП) посочи, че медиите са нужни за пресяването на фактите от измислиците. Убийството на журналисти е посегателство срещу всеки от нас. Трябва да защитаваме журналистите не само от физически посегателства, а и от съдебно преследване, добави тази парламентарна сила.

Социалистите и демократите допълниха, че цялото общество плаща цената, когато журналистите са взети на прицел. По техни изчисления в света на всеки четири дни един журналист губи живота си, докато изпълнява служебните си задължения. Социалистите поставиха въпроса за борба с медиите, които разпространяват пропаганда.

Групата "Обнови Европа" заяви, че е направено твърде малко престъпниците, посегнали на журналисти, да не са на свобода. Групата на Зелените посочи, че журналистите все по-често се притесняват да задават въпроси и предложи ЕК да издава доклади за състоянието на медиите с препоръки за всички държави в ЕС.

Групата "Идентичност и демокрация" посочи, че твърде често независими журналисти получават заплахи, а професионалните и политическите среди мълчат. Групата "Европейски консерватори и реформатори" допълни, че когато медиите не са защитени, следва хаос и дезинформация. По данни на тази политическа сила 90 на сто от посегателствата срещу журналисти остават ненаказани.

Групата на Европейската обединена левица призова за защита на основателя на сайта "Уикилийкс" Джулиан Асандж.

Евродепутатът Радан Кънев (ДСБ/ЕНП) коментира, че пътят до безнаказаността започва от цензурата в медиите, както и с готовността на собственици на медии да уволнят дори най-добрите си журналисти, за да се предпазят от преследване от властта и от мафията. Той посочи също натиска на властта над свободните медии, подкупването на медиите от властта, включително с пари от ЕС, концентрацията и монополите в медийната среда. Това са основите на безнаказаността, това е причината престъпниците да са толкова смели в покушенията си срещу медиите. Това са престъпления и срещу правата на гражданите, заяви Кънев. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във