Банкеръ Daily

Свят

Журналисти от „Ведомости” молят да им сменят главния редактор

Петима заместник-главни редактори на бизнес вестника „Ведомости” се обърнаха към собствениците на изданието с предложение да сменят новоназначения главен редактор Андрей Шмаров.

Под писмото с нетрадиционното предложение са се подписали Александър Губский, Борис Сафронов, Дмитрий Симаков, Филип Стеркин и Кирил Харатян.

Андрей Шмаров, който е доктор по икономика, основател на един от първите руски мозъчни тръстове – центърът за анализи „Експерт”, и до скоро изпълнителен директор на медийния проект „Сноб”, бе назначен на поста главен редактор на „Ведомости“ на 24 март.

Собственици на компанията БНМ, която издава „Ведомости” и Harvard Business Review, са Константин Зятков и Алексей Голубович.

Заедно с Шмаров, във "Ведомости" дойде - като директор - и Юрий Кацман, обявен през 2005 г. за "Медиен мениджър на годината" и съосновател на компанията ЖV!, която издава списание „Сноб” и е част от едноименния проект.   

А какъв е поводът за недоволството на петимата заместник-главни редактори?

На първата среща с екипа на „Ведомости” Шмаров обявил, че не чете вестника, но въпреки това може да го сравни с поддържано „Бентли”. А днес (31 март), по информация на онлайн изданието на The Bell, които цитират журналист от „Ведомости” пожелал анонимност, Шмаров пожелал да редактира заглавие на статия. Той поискал от първоначалния вариант „Държавата формално може да загуби контролен пакет в „Роснефт” да стане „В резултат на сложна сделка държавата запазва контролен пакет в „Роснефт”. След известно време обаче било върнато първоначалното заглавие на статията.

„Ускорената смяна на главния редактор и назначаването на негово място и на поста директор на „Ведомости“ на двама души, чужди на журналистическите принципи и на корпоративната култура на изданието, дестабилизират екипа, шокират новинарите и рекламодателите. Освен това „ключови журналисти на „Ведомости“ започват да отказват да работят за изданието, наблюдава се остра криза на доверие в екипа, който не иска да си сътрудничи с новите шефове, които са му чужди. Читатели и рекламодатели са изумени от новите назначения, а абонирали се вече искат да им се върнат парите за абонамент”, категорични са петимата водещи журналисти в писмото си до издателите.

И предупреждават: „Остават ни броени дни да спасим „Ведомости“ от риска да загуби свои ценни автори и да деградира. Ние вярваме, че единственият изход от кризата на доверие, която изпитваме в момента, е незабавно да се назначи нов и.д. главен редактор на „Ведомости“, като смятаме, че най-подходящ за това е Анфиса Воронина".

Анфиса Воронина е с над 20-годишен стаж в бизнес издания като „Время Новостей”, „Ведомости” и RBC. В момента е главен редактор на специалното приложение на „Ведомости“ - „Ведомости &”.

Facebook logo
Бъдете с нас и във