Банкеръ Daily

Заради израело-палестинския конфликт:

Жозеп Борел свиква спешно заседание на външните министри от ЕС

"Предвид текущата ескалация между Израел и Палестина и недопустимия брой на цивилните жертви свиквам извънредна видеоконференция на министрите на външните работи от Европейския съюз във вторник. Ще координираме и ще обсъдим начина, по който ЕС може да допринесе най-добре за прекратяване на сегашното насилие", написа шефът на европейската дипломация Жозеп Борел днес в Туитър.

Взаимният обстрел и бомбардировките между Израел и Палестина продължават. Има съобщения за най-малко трима загинали.

Жителите на Тел Авив прекараха почти цялата нощ в бомбоубежищата си. Информациите за скорошно постигане на примирие не се оправдават. Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че ударите ще продължат.

Представил на палестинската групировка "Хамас" каза, че сега всички носят отговорност за Йерусалим. В много световни столици, главно в Европа, но и в САЩ, се проведоха пропалестински демонстрации.

"Израел отговори мощно на тези атаки и ще продължим докато сигурността на нашия народ не бъде възстановена и гарантираната. Както винаги Израел прави всичко възможно да пази както своите, така и палестинските граждани", заяви Нетаняху.

"Днес ние всички сме отговорни за Йерусалим, всички! Който може да помогне на Йерусалим и "Ал Акса" - с политика, с медии, със социални медии или финансова помощ, моля, направете го! Който може да направи повече - нека го направи", заяви Исмаил Хания, лидер на "Хамас".

В неделя Съветът за сигурност на ООН ще обсъжда отново кризата в Близкия изток, а снощи американският президент Джо Байдън е разговарял по телефона с лидерите на двете страни.

Подкрепа за правото на Израел да се защитава и тревога заради цивилните жертви и от двете страни – позицията на Вашингтон остава непроменена. В разговора си с Нетаняху Джо Байдън е призовал за защита на журналистите, след като вчера израелската армия събори сграда, помещаваща и офисите на международни медии.

Нови сблъсъци с израелската полиция избухнаха снощи. На 15 май жителите на Западния бряг и ивицата Газа отбелязват годишнината от т.нар. Катастрофа – създаването на държавата Израел и изселването на хиляди палестинци от родните им земи.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във