Банкеръ Daily

Свят

Жозеп Борел представи доклада за отношенията ЕС - Турция

Докладът за отношенията ЕС - Турция, подготвен от върховния представител на Съюза по външната политика Жозеп Борел, беше представен вчера на заседанието на външните министри на ЕС, съобщи АНА-МПА.

Докладът припомня, че в отговор на едностранните действия, провокации и реторика срещу ЕС, държави членки и европейски лидери, през декември 2020 г. Европейският съвет е натоварил Борел да изготви такъв доклад, посветен на развитието на политическите, икономическите и търговските отношения на Евросъюза и Анкара.

Отбелязва че, се политическата рамка на отношенията ЕС - Турция се е влошила пред последните години, което се дължи предимно на турските действия в Източното Средиземноморие, оспорването на правата на Република Кипър в морските пространства и рязкото увеличаване на провокативните действия срещу Гърция. Друг фактор, повлиял негативно отношенията между Анкара и Брюксел, е влошаването на вътрешната ситуация в Турция, по-конкретно в областта на човешките права, както и в икономическото управление.

Докладът припомня, че през февруари 2020 г. Турция, в нарушение на съвместната декларация с ЕС от март 2016 г., е поощрила мигранти и бежанци да влязат в ЕС, което е довело до инциденти на насилие по границата с Гърция.

Сред действията на Турция, довели до влошаване на отношенията с ЕС, се споменават още изпращането на проучвателния кораб "Оруч Реис" край гръцкия остров Кастелоризо и турско-либийският меморандум за морско делимитиране,

Според доклада на Борел ситуацията е започнала да се променя към края на 2020 г., когато Турция е приветствала изводите на Европейския съвет от декември и е започнала да изпраща послания за значението, което отдава на отношенията с ЕС и страните членки. В доклада се споменава обаче, че определянето на континенталния шелф и на изключителните икономически зони трябва да стане чрез диалог и добронамерени преговори на основата на международното право и Конвенцията на ООН за морското право.

Жозеп Борел споменава и бавния темп на връщане на мигранти обратно в Турция и напомня, че на 14 януари 2021 г. Гърция е подала официално искане за приемане от Турция на 1450 мигранти, което Турция не е приела.

Същевременно се посочва, че ако Анкара изпълни ангажиментите си, ЕС се обявява в подкрепа на сътрудничеството в следните области:

1. По-ефективно и взаимноизгодно прилагане на основните пунктове на декларацията ЕС - Турция от 2016 г. по отношение на управлението на миграцията.

2. Страните членки на ЕС трябва да интензифицират прехвърлянето на мигранти от Турция, особено на уязвими групи сирийски бежанци.

3. Укрепване на икономическите връзки и осъвременяване и разширяване на съществуващия митнически съюз.

4. Запазване на отворени канали за комуникация.

5. Засилване на контактите на гражданското общество, улесняване на участието на Турция в следващото поколение програми на ЕС като Еразмус+.

В случай обаче, че Турция не пристъпи конструктивно към развитие на действително сътрудничество с ЕС, а се върне към едностранните действия и провокации, особено в Източното Средиземноморие, ЕС ще трябва да покаже ясно, че това ще има политически и икономически последствия.

Сред възможните мерки, които ще бъдат налагани постепенно, са следните:

1. Приемане на допълнителни санкции, които вече са договорени на Европейския съвет през декември.

2. Засилване на ограничителните мерки в рамките на съществуващата рамка на санкции и разглеждане на възможността в тях да бъдат включени и юридически лица.

3. По-нататъшни ограничения на икономическото сътрудничество ЕС - Турция, включително на дейностите на Европейската инвестиционна банка и други финансови институции.

4. Мерки, насочени към други области, важни за турската икономика, като забрана за предоставяне на туристически услуги, отрицателни препоръки за пътуване от страните - членки и т.н.

5. Допълнителни мерки на ЕС в областта на енергетиката и свързаните сектори като забрана за внос/износ на определени стоки и технологии.

Накрая докладът призовава Европейската комисия да подготви варианти за продължаване на финансирането на бежанците и общностите, които са намерили убежище в Турция, което определя като инвестиция в стабилност и солидарност.

Facebook logo
Бъдете с нас и във