Банкеръ Daily

Свят

Жозеп Борел не е искал от ЕП допълнително орязване на предприсъединителната помощ за Турция

Върховният представител по външната политика Жозеп Борел не е изпращал писмо до Европейския парламент с искане за допълнително орязване на средствата по инструмента за предприсъединителна помощ за Турция, съобщават от европейската служба за външна дейност. 

Вчера ДПА съобщи, че Борел е изпратил писмо до Европарламента с искане планираната сума за тази година да бъде орязана със 75 на сто заради газовите проучвания на южната ни съседка в Средиземно море и военната й офанзива в Сирия. 

"Всички медийни интерпретации, свързващи факти и цифри, споменати в отговора със събитията в момента и дори с провеждащата се днес конференция за Либия са изцяло погрешни и заблуждаващи. Намаляването на средствата за Турция започна през 2017-та година. Последното решение по въпроса е направено от Съвет "Външни работи" на 15 октомври миналата година, с което бе подкрепено предложението на Европейската комисия за намаляване на средствата по инструмента за предприсъединителна помощ за Турция за 2020 година", се уточнява в съобщението.

В него се посочва, че няма нови или скорошни решения на бюджетна организация на Европейския съюз за преразглеждане на предприсъединителната помощ извън взетите решения миналата година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във