Банкеръ Daily

Свят

Жозеп Борел: Империите от миналото Русия, Китай и Турция се завръщат

Европа е изправенa пред ситуация, в която големите империи от миналото се завръщат - това каза пред евродепутатите върховният представител по външната политика и сигурността Жозеп Борел в пленарна зала.

Като пример той посочи Русия, Китай и Турция и добави, че за Европа това е ново обкръжение. „Турция е един от тези елементи, които го променя“, каза още Борел. Той заяви, че въпросът със сондажите в Източното Средиземноморие изисква бърз и колективен ангажимент и диалогът е единственият начин за постигане на всеобхватно решение на проблема:

Европейският съюз ще трябва да вземе "трудни решения" срещу Турция и търси единодушие на членовете си, за да наложи икономически санкции на Анкара, съобщи днес върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел, цитиран от АФП.

"Отношенията ни с Турция са на кръстопът и дойде часът нашите ръководители да вземат трудни решения" на срещата си на 24 и 25 септември, заяви Борел по време на дебати в Европейския парламент.

"Все още обаче няма съгласие за санкции", подчерта той. За налагане на санкции срещу трета държава се изисква единодушие на 27-те членки на ЕС.

Службите на Борел са разработили много широка гама икономически санкции, за да ударят режима на президента Ердоган и тя бе одобрена от външните министри на ЕС в края на август в Берлин.
"Дойде часът да трансформираме политическото съгласие в официално решение", каза още Борел.

През август Борел заяви, че ЕС ще ускори разработването на санкции срещу Турция заради незаконната сондажна дейност в Източното Средиземноморие и че ще подготви допълнителни мерки срещу Турция, в случай че не бъде постигнат напредък в спора до 24 септември.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във