Банкеръ Daily

Свят

Жозеф Дол: Това, което се случва в Румъния, е скандално

Председателят на Европейската народна партия /ЕНП/ Жозеф Дол заяви днес на пресконференция в румънския град Сибиу, че му се струва "скандално" това, което се случва в Румъния, и определи като възмутителна липсата на респект към правовата държава, независимостта на правосъдието и борбата срещу корупцията, предаде сайтът Зиаре.

Дол също така приветства "куража и решимостта на румънците, които излязоха на улицата, за да изразят несъгласието си спрямо посоката, в която се отправя страната им". Той подчерта, че подкрепя "200 процента" румънския президент Клаус Йоханис, който свика референдум по темата за правосъдието.

"Национално-либералната партия /НЛП/ и десноцентриските партии в Румъния са важни съюзници в тази предизборна кампания. Заедно защитаваме ценностите, които споделяме и които ни обединяват (. . .), а именно: независимо правосъдие, правова държава, демокрация, свобода и солидарност", заяви лидерът на ЕНП.

Той посочи, че "НЛП е единствената партия, която може да спечели изборите, отстранявайки Социалдемократическата партия /СДП/ от власт". По думите му "НЛП може да донесе нов полъх на Румъния, като сложи край на хаоса, създаден от СДП".

"Изглежда ми скандално това, което се случва в Румъния (. . .) Това, което предизвиква възмущение, е фактът, че правовата държава, независимото правосъдие и борбата срещу корупцията не се уважават в Румъния. Става дума за една попупулистка позиция на правителството, която трябва да преборим и можем да направим това само чрез действие", посочи Дол.

Попитан какво е мнението му за референдума по темата за правосъдието, свикан от президента Клаус Йоханис, той отговори: "Румънските граждани наистина трябва да дадат отговор, защото залогът е свързан с правовата държава, независимото правосъдие и борбата срещу корупцията. Затова президентът взе това решение да свика референдум, има право и го подкрепям на 200 процента, а отговорът е в ръцете на народа".

Жозеф Дол ще председателства утре в Сибиу срещата на върха на ЕНП, в която ще участват румънският президент Клаус Йоханис, германският канцлер Ангела Меркел и други официални представители.

Facebook logo
Бъдете с нас и във