Банкеръ Daily

Свят

"Жокера" на Тод Филипс заслужи "Златен лъв" във Венеция тази година

Драмата "Жокера" на режисьора Тод Филипс спечели наградата "Златен лъв" на 76-то издание на кинофестивала във Венеция, съобщават световните агенции.
Хоакин Финикс, който получи възторжени похвали от критиците по време на феста, играе вечния враг на Батман и проследява трансформацията му от уязвим самотник в самоуверен злодей.
Военната драма, заснета от Роман Полански - "Офицер и шпионин", взе Голямата награда на журито "Сребърен лъв". Лентата е посветена на аферата "Драйфус" и разказва за френския офицер Алфрѐд Дра̀йфус (Alfred Dreyfus, Драйфу̀с), единственият френски офицер от еврейски произход, достигнал до служба в Генералния щаб на френската армия. Обвинен в шпионаж в полза на Германската империя и осъден през декември 1894 г. на доживотна каторга на Дяволския остров във Френска Гвиана (североизточната част на Южна Америка). По-късно той е оправдан.

Сребърен лъв за най-добър режисьор получи Рой Андершон (Швеция) за "Относно безкрайността".

Награда на името на Марчело Мастрояни за обещаващ млад изпълнител заслужи австралиецът Тоби Уолъс за "Babyteeth" на Шанън Мърфи.

Със "Златен лъв" за цялостна кариера бяха отличени испанският режисьор Педро Алмодовар и британската актриса Джули Андрюс.

Италианският актьор Лука Маринели спечели наградата за най-добър актьор на кинофестивала във Венеция за ролята си във филма "Мартин Идън". Лентата е адаптация на едноименния роман на Джек Лондон и разказва за беден, амбициозен писател. Сюжетът е пренесен в Неапол в началото на ХХ век.

За най-добра актриса журито на фестивала определи французойката Ариане Аскариде за ролята й в "Световна слава". Във филма тя играе майка, отчаяна да помогне на финансово притиснатото си семейство. Действието на драмата се развива в Марсилия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във