Банкеръ Daily

Свят

Жертвите на земетресението в Гърция и Турция са вече 26

Измир, Турция

26 са вече жертвите на земетресението в Егейско море. Трусът от 7 по Рихтер и  последвалото цунами удариха бреговете на Турция, близо до Измир, и гръцкия остров Самос в петък следобед.  Голяма част от щетите са нанесени в и около град Измир в Турция, който има три милиона жители и многоетажни жилищни блокове. Кадри от въздуха показаха някои от тях, превърнати в развалини.

Кметът на Измир -Тунк Сойер, заяви, че общо 20 сгради са се срутили. Турската агенция за помощ при бедствия съобщи до момента за 24 смъртни случая и 800 ранени, докато в Гърция двама тийнейджъри са загинали на връщане от училище на Самос при срутване на стена.

Болница в Измир изкара част от пациентите си на улицата - все още в болнични легла и на системи, като предпазна мярка.

Доброволци и спасители с кучета използваха верижни триони, за да се опитат да си пробият път през развалините. Губернаторът на региона заяви, че 70 души са били извадени живи още снощи.

На гръцкия остров Самос, близо до епицентъра на земетресението, хората излязоха панически по улиците. Гръцката агенция за гражданска защита посъветва жителите на Самос тази нощ да "стоят на открито и далеч от сградите".

Земетресението предизвика спад в напрежението между Гърция и Турция, след като лидерите на двете държави, както и техните външни министри, си размениха съобщения на солидарност.

"Каквито и да са нашите различия, това са моменти, когато народите ни трябва да бъдат заедно", написа премиерът на Гърция КириакосМицотакис.

„Благодаря, господин министър-председател“, написа в отговор президентът на Турция Реджеп Ердоган. 

Държавният департамент на САЩ приветства тези дипломатически жестове и намаляването на напрежението между Атина и Анкара.

Facebook logo
Бъдете с нас и във